Pametni telefoni postajajo varnejši pred vohljanjem

Applov ios 8 in Googlov android 5.0 prinašata privzeto šifriranje komunikacij in datotek na telefonih.

Objavljeno
15. oktober 2014 15.53
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Na letošnjem sejmu mobilne telefonije v Barceloni je precej pozornosti pritegnila predstavitev »varnega« telefona blackphone. Njegovi snovalci so ga opisovali kot nujen komunikacijski izdelek za vse, ki jim je pomembna zasebnost. Z najnovejšimi nadgradnjami operacijskih sistemov ios in android pa bodo bolj varni pred vohljači tudi običajni uporabniki, ki se ne bodo odločili (za sicer precej povprečen) blackphone.

Apple je v novi različici sistema ios privzeti omogočil kriptiranje komunikacij in vsebin. Z ios 8 so namreč šifrirane fotografije, zapiski, dokumenti, kratka sporočila in druge zadeve, shranjene na telefonu. Prav tako sistem sproti šifrira komunikacijo prek storitev imessage in facetime. Podjetje zagotavlja, da lahko le uporabnik telefona odklene to vsebino, sicer ostane šifrirana in tako nedostopna komur koli. Edino kratka sporočila (tako esemesi kot tista iz storitve imessage) se shranjujejo v oblačno shrambo icloud, kjer bi jih lahko tudi kdo prebral, če bi dobil dostop do uporabnikovega oblačnega računa. Vendar je mogoče tako »varnostno« shranjevanje sporočil izključiti.

Podobno kriptiranje bo prinesla tudi naslednja različica androida, za zdaj imenovana android l oziroma 5.0. Z njo bodo tudi uporabniki androidnih telefonov dobili privzeto šifriranje datotek in komunikacije. Proizvajalci vsaj za najdražje letošnje in tudi nekatere lanske modele obljubljajo nadgradnjo na android l.

Obvezno je zaklepanje telefona

Osnova varnosti je seveda, da ima uporabnik vključeno zaklepanje telefona (zaslona). Brez tega se podatki sicer šifrirajo, vendar jih odklene že preprost poteg s prstom za zaslonu. Kdor pa nastavi številčno ali besedno geslo ali odklepanje s prstnim odtisom ali s prepoznavo obraza, pa s tem dejansko tudi zaklepa vsebino svojega telefona. Tudi če bi se kdo dokopal do njega in z namensko opremo prebral oziroma skopiral podatke, si z njimi po zagotovilih Appla in Googla ne bi mogel nič pomagati, saj ne bi imel dešifrirnega ključa.

Proti tovrstnemu kriptiranju v zadnjih dneh na glas lobira direktor ameriškega preiskovalnega urada FBI James Comey. Ker tudi policisti in preiskovalci menda ne bodo več mogli priti do vsebin na telefonih, niti s sodnim nalogom, je Comey napovedal, da bo iphone 6 postal »telefon za pedofile«.