IFA 2014: Panasonic in Sony

Pri Panasonicu so med drugim napovedali sodelovanje z Gorenjem. Sony pa je predstavil nov standard za predvajalnike zvoka.

Objavljeno
03. september 2014 23.35
Lenart J. Kučić, Sobotna priloga
Lenart J. Kučić, Sobotna priloga
Berlin - Pri Panasonicu so občinstvo na sejmu IFA 2014 v Berlinu najprej uspavali z videospoti, v katerih niso prikazovali novosti, ampak vizijo »življenjskih slogov«, ki jih omogočajo njihove »pametne« in »povezane« naprave - v mestu, dnevni sobi in kuhinji. Nato so napovedali sodelovanje s slovenskim Gorenjem pri novi evropski liniji pralnih strojev in prikazali (posnetek) prototipa »pametnega zrcala«, ki analizira kožo in predlaga ustrezno obrazno kozmetiko. Zabavno elektroniko so prihranili za konec, vendar ni pritegnila večjega zanimanja zbranih blogerjev in novinarjev, saj so bile napovedi zanimive predvsem za glasbene in videopoznavalce.

Nova polprofesionalna videokamera hc-x1000 omogoča zajemanje v razločljivosti 4k s 50 sličicami na sekundo in jo bo mogoče kupiti za približno 3500 dolarjev (ali evrov). V višjih modelih televizorjev 4k so uporabili tehnologijo zaslonov iz studijskih referenčnih monitorjev, ki obljublja zelo zveste barve ter prilagajanje barvne temperature in kontrasta osvetlitvi v prostoru. Za ljubitelje kakovostne reprodukcije zvoka pa so pri Panasonicu obudili blagovno znamko Technics ter pripravili prve modele ojačevalcev in zvočniških sistemov.

S kakovostnejšim zvokom so predstavitev začeli tudi pri Sonyju, kjer so predstavili nov standard za predvajalnike zvoka - zvok visoke razločljivosti (hi-res). Ta standard je po zagotovilih vodilnih sonyjevcev »veliko boljši od zapisa mp3« in ga bodo podpirali vsi novejši zvočni predvajalniki (walkmani), telefoni, tablice, glasbeni sistemi in televizorji. Glasbo v tem zapisu pa bo mogoče do konca leta kupiti tudi v evropskih glasbenih trgovinah - če ne živite ravno v Sloveniji.

Največ gneče je bilo pri novi generaciji naprav xperia z3, kjer so združili vse dosedanje izdelke iz omenjene družine. Nov Sonyjev najzmogljivejši pametni mobilnik je postala xperia z3, ki je po samo dobrih šestih mesecih zamenjala predhodnika z2.

Novinko so opremili z zaslonom polne razločljivosti, štirijedrnim procesorjem snapdragon 801 (2,5GHz), tremi gigabajti delovnega pomnilnika in razširljivostjo do 128 Gb pomnilnika na dodatni kartici. Xperia z3 zajema videoposnetke 4k, umirjeno svetlobno tipalo ima 20,7 megapik, telefon je vodotesen in je združljiv z igralno konzolo playstation. Manjša xperia z3 compact je zelo podobna veliki xperii, saj ima le nekoliko manjši zaslon z nekoliko nižjo razločljivostjo 720p in manj zmogljivo baterijo, ostale tehnične lastnosti so enake. Podobno neoskubljena je tudi osempalčna tablica z3 compact tablet, ki ima skoraj enako strojno opremo kot večja xperia z2 tablet in celo nekoliko zmogljivejši procesor 2,5GHz.

Poleg dveh novih kosov oblačilne elektronike - pametne ure smartwatch 3 in zapestnico smartband talk - so prikazali še dve fotografski novosti: dodatka za mobilnike qx30 in qx1. Njuna predhodnika qx10 in qx100 smo v Infotehu že preizkusili in nismo bili prepričani, da so pri Sonyju zasnovali kaj več kot zanimivo igračo. Prvi vtis ob qx30 in qx1 je zelo podoben, saj nismo prepričani, da so lastniki pametnih mobilnikov pripravljeni uporabljati razmeroma velik superzum 25-750 milimetrov ali celo možnost uporabe objektivov za sonyjev brezzrcalni fotografski sistem - bajonet e - kar omogoča novi qx1. Ki je opremljen kar s tipalom aps-c.