Poceni tablice so še vedno slabe

Meja, pri kateri tablice niso več počasne in neodzivne, nimajo povprečnih zaslonov in so videti dobro, je krepko nad 200 evri.

Objavljeno
05. marec 2014 15.32
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Nobena skrivnost ni, da se najbolje prodajajo tablice, ki stanejo do 200 evrov. Tiste nad tremi stotaki pa v imenu že skoraj morajo imeti ipadali vsaj samsung, da premamijo kakšnega kupca. Toda naši testi dokazujejo, da izbira poceni tablice ni najboljša odločitev, razen če jo kupujete za zelo omejeno in občasno uporabo.

Testirali smo dve precej poceni tablici. Priporočena cena za Lenovo yoga tablet 8 je nekaj čez 200 evrov (za desetpalčno različico, ki je, razen velikosti zaslona, enaka, približno 250 evrov), medtem ko je za tablico intex 160 evrov. Izdelka sta že na prvi pogled precej različna in predvsem pri Lenovovem niti ne bi bilo potrebno veliko izboljšav, da bi bila tablica zelo spodobna.

Nekaj takega je z novim modelom yoga tablet 10 kitajski proizvajalec že prikazal na sejmu mobilne telefonije v Barceloni. Škoda, da za zdaj niso nadgradili tudi manjše različice, ker nam je bil koncept yoge pri tej še bolj všeč. Po drugi strani je intex tipičen brezimni poceni izdelek s toliko težavami, da ga nekaj preprostih izboljšav (boljši zaslon ali/in hitrejši procesor) ne bi moglo povzdigniti med resne tekmece za naše pohvale.

Lenovo yoga tablet 8

Yoge in njenega povprečnega zaslona ter malce podhranjenega procesorja je resnično škoda, ker je koncept zanimiv in obetaven. Sama tablica je tanka, kot bi bilo vse skupaj samo zaslon, v spodnjem delu pa se odebeli v nekakšen valj. Vanj je vgrajeno majhno stojalo, ki omogoča, da tablico pod več različnimi koti postavimo na mizo, kar je zelo priročno. Poleg tega je tudi baterija zato večja in zelo vzdržljiva in valj je kar udobno »držalo«.

Lenovo je sistem android preoblekel z ne najbolj posrečenim lastnim vmesnikom, ki pa se ga da preživeti. Tablica večino časa deluje čisto v redu, občasno pa se ji zatakne. Zaslon s precej nizko razločljivostjo je pri mali različici še sprejemljiv, pri večji pa nikakor.

Zato smo se v Barceloni zelo razveselili nadgrajene yoge 10, ki naj bi bila približno 50 evrov dražja od starega modela. Ta ima bistveno lepši in jasnejši zaslon polne visoke razločljivosti (1920 x 1200), hitrejši štirijedrni procesor in izboljšano vgrajeno stojalo − je nekoliko daljše za boljše ravnotežje. Prvi vtis je pozitiven in prav lahko bi končno dobili še eno zanimivo desetpalčno tablico poleg ipada air in Sonyjeve xperia z2 tablet. Če bi Lenovo na podoben način izboljšal še yogo 8, bi ta lahko konkurirala ipadu mini in LG-jevemu g padu.

Tablica intex

Intexova tablica z osempalčnim (20,3 cm) zaslonom nima takega potenciala. Je počasna, neodzvina, neatraktivna, s povprečnim zaslonom. Delno jo rešujejo kovinsko ohišje precej dobre kvalitete, nabor priključkov in velikost zaslona glede na ceno. Toda ta zaslon ima nizko razločljivost in ne zazna vsakega dotika. Procesor je tako šibek, da je treba vedno, ko želimo zagnati kaj novega, malo počakati. Šele po tem, ko se aplikacija zažene, vse skupaj deluje približno tekoče.

Baterija zdrži vsega nekaj ur resne uporabe in priključki ob robu ohišja izgledajo, kot bi vse skupaj nekdo izdelal v domači delavnici. Za podoben denar se da dobiti kakšno Acerjevo, Asusovo ali Samsungovo tablico, morda lanskega nexusa 7, in verjetno še kakšen boljši izdelek od intexa. Tudi večino modelov znamke prestigio laže priporočimo, če na vsak način vztrajate pri osempalčnem zaslonu oziroma se vam zdi sedempalčni (17,8 cm) premajhen.

Na splošno pa velja, da je treba za spodobno tablico trenutno odšteti vsaj 250 evrov. Pri vseh cenejših so proizvajalci morali skleniti čisto preveč kompromisov, da so prišli do nizke cene. Ti kompromisi ne poznajo že pri tako osnovnih opravilih, kot je brskanje po spletu ali pregledovanje zemljevida, kjer se vse skupaj zatika, nalaga počasi in ne reagira na vsak uporabnikov dotik zaslona. Kar se vidi tudi v spodnjem videu. Tudi nalaganje aplikacij je počasnejše, besedilo na nizkorazločljivostnem zaslonu nazobčano. Uporaba take tablice ne vzbuja nikakršnega veselja, zato se jim je po našem mnenju bolje izogniti.