Samostojno do novega računalnika

Kaj sploh lahko počnemo v 3. tisočletju brez računalnika? Morda lahko igramo košarko ali lakiramo nohte. Kako samostojno do svojega računalnika, tega osnovnega orodja, brez katerega se počutimo odrezani od sveta, ne da bi moledovali pri starših? Morda se sliši nemogoče, a rešitev obstaja. Z nekaj pridnosti boste v enem letu odplačali lasten računalnik ali privarčevali zanj. To je pa že nekaj, kajne?

Objavljeno
23. september 2009 18.31
hranilnik
Kaj sploh lahko počnemo v 3. tisočletju brez računalnika? Morda lahko igramo košarko ali lakiramo nohte. Kako samostojno do svojega računalnika, tega osnovnega orodja, brez katerega se počutimo odrezani od sveta, ne da bi moledovali pri starših? Morda se sliši nemogoče, a rešitev obstaja. Z nekaj pridnosti boste v enem letu odplačali lasten računalnik ali privarčevali zanj. To je pa že nekaj, kajne?

Jesen je zate in tvoje starše finančno zahtevno obdobje. Knjige, zvezki, mesečna vozovnica, izven šolske dejavnosti, stroškom ni videti konca! Tem neizogibnim stroškom se potem pridružijo še ostali. Včasih je računalnik veljal za luksuz, zdaj predstavlja nujo. Ne le za stike s prijatelji, temveč je uporaben tudi za vse šolske obveznosti (od raziskovanja do pisanja). V Abanki smo zato pripravili ugodno ponudbo študentskih kreditov, namenjenih dijakom in študentom. Študentski kredit ti pride prav, če hitro potrebuješ denar  za nakup računalnika (ali česa drugega), vendar ga nimaš dovolj na zalogi. Prilagamo ti informativni izračun za študentski kredit v višini 1.000 evrov, za katerega že lahko dobiš zmogljiv računalnik. Še ugodneje zate seveda je, če že imaš na zalogi tudi nekaj lastnih sredstev in s kreditom pokriješ le del zneska, npr. 500 evrov.

Informativni izračun študentskega kredita za imetnika osebnega računa za dijake in študente Akeš, ki kredit zavaruje s kreditno sposobnim porokom:

Znesek kredita:

500 EUR

1.000 EUR

Doba odplačila:

12 mesecev

12 mesecev

Obrestna mera:

 5,80 % NOM*

5,80 % NOM*

Mesečni obrok:

42,99 EUR

85,98 EUR

Stroški odobritve:

5,00 EUR

5,00 EUR

Strošek zavarovanja:

Ni - porok

Ni - porok

EOM**

7,96 %

6,95 %

 

*NOM - obrestna mera je fiksna nominalna.
**EOM je izračunan na podlagi Zakona o potrošniških kreditih (ZPotK) na dan 30.  9. 2009  in se lahko spremeni, če se spremenijo podatki uporabljeni za njegov izračun. V izračunu EOM niso zajeti stroški, ki bi nastali, zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti.
Opozorilo: Izračun  kredita je informativen in upošteva pogoje, veljavne v  septembru  2009, za študenta Abanke Vipe d.d. (komitent dijak ali študent, starejši od 18 let), ki kredit zavaruje s kreditno sposobnim porokom. Banka si pridržuje pravico, da stranki, ki ne izpolnjuje pogojev za pridobitev, zavrne odobritev študentskega kredita.


Če boš torej najel študentski kredit v višini 500 evrov za obdobje 12 mesecev in ga zavaroval s kreditno sposobnim porokom, boš banki plačal stroške odobritve v višini 5 evrov, tvoja mesečna obveznost pa bo, po trenutno veljavnih pogojih, znašala 42,99 evra. Pri kreditu v višini 1.000 evrov bo mesečni obrok približno enkrat višji, in sicer 85,98 evra.

Za pridobitev študentskega kredita boš moral dokazati, da imaš redne mesečne prilive (npr. štipendija) in kredit ustrezno zavarovati s kreditno sposobnim porokom (npr. starši).  Na začetku se plača tudi stroške odobritve kredita. V primeru, da sam ne boš zmogel odplačevati mesečnih obrokov, bo plačilo obroka moral poravnati porok, ki bo sopodpisnik kreditne pogodbe. Za dijaka, ki še ni polnoleten, lahko kredit z enako obrestno mero najamejo starši, ki so komitenti Abanke, in sicer za namen pokrivanja njegovih obveznosti.

Če si o nakupu računalnika začel razmišljati dovolj zgodaj, pa ti svetujemo, da se odločiš za varčevanje. Abanka med svojimi storitvami ponuja namensko varčevanje, ki omogoča varčevanje z mesečnimi zneski za točno določen namen (v tvojem primeru računalnik) ob ugodnih obrestnih merah. Za dijake in študente minimalni mesečni polog znaša 20 evrov, lahko pa vplačuješ tudi večkrat mesečno. Če želiš v enem letu privarčevati 1.000 evrov za računalnik, bo tvoj mesečni polog znašal približno 82 evrov, z nominalno fiksno obrestno mero 3,25 %. Če imaš že sedaj na razpolago nekaj privarčevanega denarja, npr. 500 evrov, ti predlagamo, da se odločiš za njegovo enoletno vezavo in znesek, brez kakršnega koli dela in napora, povečaš na približno 514 evrov, z nominalno fiksno obrestno mero 2,90 %. V enem letu moraš privarčevati še 486 evrov, kar pomeni, da bo tvoj mesečni polog v tem primeru znašal približno 40 evrov, z nominalno fiksno obrestno mero 3,25 %. Vsi navedeni zneski in obrestne mere so veljavni po pogojih informativnega izračuna v septembru 2009.

Dodatne informacije o bančnih storitvah boš našel na spletnem mestu Abanke, lahko pa tudi pokličeš na brezplačno telefonsko številko Abafon 080 1 360 ali pošlješ vprašanje prek elektronske pošte.

Še najbolje pa bo, da se kar oglasiš v najbližji poslovalnici Abanke, saj ti bomo osebno lahko najbolje svetovali, kaj bi bila zate najustreznejša rešitev. Za sklenitev varčevanja potrebuješ s sabo le osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list) in davčno številko, za pridobitev študentskega kredita pa, poleg tega, še potrdilo morebitnega štipenditorja o nakazovanju štipendije in potrdilo o vpisu, iz katerega je razviden letnik vpisa.

Prijazen pozdrav,
tvoja Abanka