Samsung galaxy s7: Najbolj izpopolnjen pametni telefon

V Samsungu so morda tokrat odmislili zveneče tehnološke novosti, so pa izboljšali vse vidike šestice.

Objavljeno
22. marec 2016 12.26
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Pametni telefoni so se zadnja leta izjemno hitro razvijali in bili eno glavnih gonil industrije. Zdaj se zdi, da se tempo ustavlja in prihajamo v fazo izpopolnjevanja tega, kar že poznamo. Novosti je manj. Takšen pristop je pri galaxyju s7 (in s7 edge) ubral Samsung in kupci se lahko tega samo veselijo.

Predstavljanje novega paradnega telefona, ki je zelo podoben prejšnjemu, pravzaprav le njegova nadgradnja, prinaša neizogibno prvo pripombo. »Saj ni nič novega,« je opazka, ki smo jo slišali že na dogodku v Barceloni, čeprav je že tam prevladalo mnenje, da so pri Samsungu dobro opravili delo in na prodajne police poslali doslej najbolj dovršen izdelek. Vseeno, eno od dveh mogočih gledanj na s7 (edge) pravi, da telefona ne prinašata ničesar resnično prelomnega. Kar v resnici drži. Edina prava tehnološka novost je uporaba vseh točk na fototipalu za samodejno ostrenje. Vse drugo je le piljenje tega, kar smo že videli pri tem ali pri drugih proizvajalcih. Toda obstaja še drug zorni kot. Trditi je namreč mogoče, da sta to ta čas najbolj izpopolnjena pametna telefona in da puščata daleč najmanj neizpolnjenih želja.


Če kdaj piarovščino podjetju težko oporekamo, je to tokrat. Pri Samsungu trdijo, da so poslušali uporabnike in upoštevali njihove želje. Glede na to, da so po lanskem galaxyju s6, ki je oboje v primerjavi s predhodnikom izgubil, vrnili tako režo za pomnilniško kartico (micro sd) kot vodotesnost (po standardu ip68 telefon zdrži največ polurni potop do metra in pol globine) − ta preverjeno zagotavlja ustrezno zaščito pri padcih telefona v vodo −, so zagotovo slišali in uslišali pripombe kupcev oziroma nekdanjih kupcev. Tokrat proizvajalec tudi ni ničesar odvzel, le pri zalepljeni bateriji vztraja, rezultat pa sta telefona, ki jima malo manjka do oznake idealnih.

Tokrat, vv nasprotju z lani, običajna in različica edge nista enako veliki. S7 je ostal pri zaslonski diagonali 5,1 palca, kar pomeni celo malo manjši telefon od lanskega, edge pa je zrasel na 5,5 palca. S tem se poslavlja tudi lanski s6 edge+ z zaslonom diagonale 5,7 palca, ki je tako imel le nekaj več kot pol leta življenja. Vse izboljšave, ki veljajo za s6 in s6 edge, držijo tudi za s6 ege+, saj je bil ta enak, le večji.

Lepota oblike in zaslonov


Prvi, morda celo najpomembnejši napredek je pri obliki. Že obe šestici sta zanjo dobivali pohvale, zdaj pa so jo oblikovalci izpopolnili in obenem še izboljšali ergonomijo. Tako premišljeno oblikovanih modelov trenutno ne ponuja noben drug proizvajalec. Telefona sta celo milimeter debelejša, kar je dandanašnja velika redkost, a je na ta račun izboklina za fotoaparat komaj še opazna. Na zadnji strani sta proti robu zaobljena, mali bolj, večji manj, ker je pač ukrivljen že spredaj. Zato ju je lažje držati, še posebej model edge, kjer je bila zaobljenost samo spredaj, potem pa se je zaključila v popolnoma ravno zadnjo stranico in je bilo telefon zato kar nekoliko težko vzeti z ravne podlage.

Dodatna debelina prinaša tudi večjo kapaciteto baterije, kar pomeni daljše delovanje z enim polnjenjem, ne glede na večjo zmogljivost procesorja. Tako s sedmicama ni utopično razmišljati o dveh dneh resne uporabe pred ponovnim polnjenjem. Še posebej z večjim. Vendar mora biti izključena možnost »stalno vklopljenega« zaslona, ki pobere približno odstotek kapacitete na uro.

Zaslona pri obeh sedmicah sta pričakovano odlična. Tehnološko ne pomenita večjega koraka naprej, a svetilnost in barve so še nekoliko boljše kot pri lanskih modelih. Čeprav ima edge nekoliko večji zaslon, bi težko trdili, da se opazi razlika v jasnosti prikaza. Verjetno je razločljivost QHD (2560 x 1440) dokončno standard za (androidne) telefone višjega cenovnega razreda. Vsaj zaradi navidezne resničnosti, ki je tudi pri takšnih zaslonih še videti nekoliko kockasto. Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je v Barceloni celo napovedal razločljivost 4k za vsako oko. O zvočniku, ki je na enakem mestu kot prej − spodaj −, nekateri preizkuševalci trdijo, da je tišji in manj kakovosten kot pri predhodniku, saj da je vodotesnost zahtevala svoje. Nam se je zdel povsem dovolj glasen in tudi zvočno kar soliden.

Fotografska formula ena


Največjega napredka je bil znova deležen fotoaparat. Ostrenje je zaradi (pre)obilice točk za fazno zaznavo na majhnem tipalu res hipno. V temnejših razmerah noben drug telefon ne zajame toliko svetlobe. Algoritmi za samodejne nastavitve in obdelavo fotografij so zanesljivi, način hdr deluje odlično. Škoda le, da so pri Samsungu ostrenje robov na motivih (sharpness) znova nastavili na najvišje vrednosti, kar se opazi, ko začne uporabnik povečevati fotografije. V ročnem načinu, kjer je možno zajemati tudi surove datoteke (raw), je ostrenja manj, a je prav tako bistveno več šuma. Fotoaparat lahko že pred fotografijo zajame dve sekundi videa, iz katerega je pozneje mogoče izvleči posamezen motiv, če bi kaj zamudili, a je ta video v skromni razločljivosti, nižji od običajne hd, kar pomeni, da je vse skupaj pretežno neuporabno. Sicer pa je video znova odličen, še posebej pri razločljivosti full hd je umirjanje slike fantastično, pri 4k malce manj, a je tam kakovost zajetega na še višjem nivoju.

Osemjedrni procesor exynos 8890 je evolucija lanskega in med vsakdanjimi opravili se težko opazi razliko. Prav tako ni mogoče reči drugega, kot da je skakanje iz ene aplikacije v drugo hipno. Nekatere primerjave kažejo, da je različica s Qualcommovim procesorjem snapdragon 820, namenjena ameriškemu trgu, grafično zmogljivejša. Vendar tudi Samsungov čip brez težav poganja grafično najzahtevnejše igre (asphalt 8, n.o.v.a 3 in podobne), prav tako jih bo verjetno v prihodnjem letu ali dveh. Pri procesorju nam je bilo najbolj všeč minimalno segrevanje med obremenitvami. Po vsem sodeč tekočinsko hlajenje kaže rezultate in morda je to ena od manj vidnih in omenjanih, a zelo dobrodošlih tehnoloških novosti.

Teh žal ni pri čitalniku prstnih odtisov, ki je manj zanesljiv kot tisti, ki jih vgrajujeta Apple ali Huawei. Morda zaradi oblike tipke, ki ni okrogla. Tu se je Samsung nekoliko prepustil ležernosti. Na srečo se ji ni pri razvoju programske opreme, ki je sicer še daleč od idealne, vendar zagotovo najboljša od tega proizvajalca doslej. Preobleka androida je manj obsežna, ker pa je mogoče nalagati tako imenovane teme, si lahko uporabnik videz prilagodi povsem po svoje. Napredovala je funkcionalnost »robnih« aplikacij na modelu edge, saj zdaj poteg od desnega roba proti sredini prikaže dve koloni bližnjic ali druge vsebine in njen nabor je bogatejši. Toda še vedno je glavna funkcija ukrivljenega zaslona oblikovna, ne funkcionalna. Moti tudi, da robnih aplikacij ni mogoče s podobnim potegom prsta znova skriti, nujno je treba pritisniti tipko domov.

Redko videna osredotočenost

Zaslon pri večjem modelu je že dovolj velik, da je mogoče s pridom izkoriščati možnost imeti na njem odprti dve aplikaciji. Na izključenem zaslonu so lahko po novem ura, datum in podatek o napolnjenosti baterije. To so nekateri proizvajalci uvedli že pred leti, na žalost pa se Samsung ni zgledoval po njih in v ta sklop dodal še obvestila. Prav tako vztraja pri svoji razporeditvi tipk pod zaslonom, kar pomeni, da je tipka nazaj na desni. Vsi drugi so jo ali že prestavili na levo ali vsaj ponudili možnost izbire. Ostal je tudi priključek micro usb, verjetno zaradi združljivosti z očali gear vr. Pričakujemo, da bo Samsung jeseni predstavil novo različico očal s priključkom usb-c, skupaj z novo generacijo telefona galaxy note, prihodnje leto pa bo tudi galaxy s8 dobil novi, obrnljivi priključek.

Malokrat se zgodi, da se proizvajalec tako osredotočeno loti izpopolnjevanja svojega glavnega izdelka in odpravljanja njegovih pomanjkljivosti. Samsung je tokrat ponudil pametna telefona, ki jima je mogoče očitati samo kakšno malenkost tu in tam. Nanju lahko gledate tudi kot na rahlo dolgočasno, predvidljivo nadaljevanje lanske zgodbe. Vendar je to veliko bolje, kot če bi se podjetje vrnilo k stari taktiki uvajanja vrste novosti, ki so vse po vrsti nedodelane in polovičarske. Kar pa se tiče vprašanja ali običajni s7 ali edge, še vedno velja lanski nasvet. Če si ga lahko privoščite, posezite po »ukrivljenem«. Je bolj seksi in ergonomsko prijetnejši, cm dodatne dolžine pa ne predstavlja večjega problema. Za ljubitelje manjših telefonov seveda klasični, ravni s7 prinaša vse izboljšave za sto evrov nižjo ceno.