Samsung gear s2: Končno všečna pametna ura

Morda uporabnost še vedno ni tam, kjer bi si želeli, je pa ura lepa, ni predebela in ima tekoč vmesnik.

Objavljeno
17. november 2015 12.16
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

S »pametnimi« urami je križ. Prve generacije teh izdelkov so bile velike, neudobne in prav nič modne. Ponujale so kratko trajanje baterije, upravljanje ni bilo najbolj intuitivno, predvsem pa potencialnemu kupcu niso dajale veliko razlogov, da bi sploh razmišljal o zapravljanju denarja zanje. Samsungova ura gear s2 obeta napredek pri več omenjenih težavah.

Že na predstavitvi se je večina zbranih novinarjev strinjala, da je Samsungu uspelo izdelati eno lepših pametnih ur s tekočim uporabniškim vmesnikom in priročnim načinom upravljanja. To se je potrdilo tudi med uporabo. Vrtljiv obroč okrog zaslona (okroglega, seveda) je do zdaj najizvirnejši način za pomikanje v izbirnikih in po vsebini na zaslonu. Škoda samo, da inženirji tipkama nazaj in domov niso dodali še ene za potrjevanje izbire. Tako uporabnik z obročem pride do želenega, nato pa mora s prstom pritisniti na zaslon, da odpre obvestilo, aplikacijo, nekaj potrdi itd. Kar zmoti tok stvari. Vseeno gear s2 navdušuje s hitrostjo, saj je pomikanje po različnih zaslonih res hipno in zatikanja ni bilo.

Za dan in pol baterije

Prav tako nimamo pripomb glede strojne opreme. Zaslon je bil dovolj svetel tudi na eni od nižjih nastavitev in dobro viden na soncu. Povezovanje je zanesljivo, ura pa enako dobro deluje tako s Samsungovimi kot z drugimi androidnimi telefoni in povsod ponuja enake funkcionalnosti. Menda prihaja tudi podpora za iphone. Je pa, zanimivo, na Samsungovem telefonu po ustrezne aplikacije treba v proizvajalčevo trgovino, na drugih pa v trgovino play. Baterija je ob konstantno vključenem zaslonu (ni ves čas prikazana celotna številčnica, ampak zgolj oba kazalca) ves teden našega testiranja zdržala natanko dan in pol. Morda bi to lahko raztegnili na dva dni, če bi se zaslon izklapljal, vendar ne vidimo smisla v uri, ki ne kaže vedno časa, in je uporabnik prepuščen na milost in nemilost tipalom, ki zaznavajo premik zapestja. Ura ni debela, lahko pa hitro uide čez zapestnje, če je to ožje, manj možate sorte.

Bolj kot strojna je znova težava programska oprema. Ne sama po sebi, temveč njena funkcionalnost. In raznolikost ter različnost od tistega, kar ponuja telefon v žepu (ali torbi). Resnično uporabne lastnosti ure je mogoče našteti hitro. Obvestila o sporočilih in pošti, kadar ne moremo ali nočemo v roke prijeti telefona. Hiter pogled na vremensko napoved. Pregled najnovejših novic. Merjenje srčnega utripa med tekom. Kaj dosti drugega od ure nisem imel. Plačevanje ali odklepanje z njo (še) ne deluje. Na sporočila se ne da elegantno in hitro odgovarjati. Tudi ne začenjati telefonskih klicev. In aplikacije, večinoma preslikane s telefona, se mi na tem malem zaslonu zdijo nekako odveč. Ura bi morala biti v pomoč, kadar je telefon neprikladno prijemati v roke ali sploh jemati s seboj.

Še vedno stare zamere

Zato je ena mojih glavnih zamer do pametnih ur še vedno ta, da zamujena obvestila tudi z uro na roki ostanejo zamujena. Vzemimo, da sem nekje na vrtu, telefon je v hiši. Na uri spremljam, ali pride kakšno sporočilo, pomembna e-pošta ali če me kdo kliče. Premaknem sem dovolj daleč, da ura izgubi povezavo s telefonom, v času nepovezanosti pride sporočilo, in ko spet najdem signal, obvestila o tem sporočilu ne dobim. Obvestila so potisna, sistem jih za nazaj ne pridobiva. Poleg tega pri gear s2 lahko uporabnik sporočilo pogleda, dokler je eno samo. Če sta dve obvestili iz istega vira, je s tem konec. Vem, da imam dva odgovora na svoje tvite, ne morem pa pogledati njune vsebine.

Pametne ure napredujejo, še posebno vizualno, a še vedno jim manjka pameti. Gear s2 v različici classic z usnjemim paščkom stane približno 380 evrov, kar ni malo, a glede na konkurenco tudi ne veliko. Običajna različica s plastičnim paščkom (ki pa ga ni mogoče zamenjati za kakšnega od standardnih) je kakih 30 evrov cenejša. Med pametnimi urami je tako nova Samsungova eden najbolj smiselnih nakupov.

***

Prvotno besedilo je omenjalo, da pašček pri običajni različici gear s2 ni izmenljiv, kar ni bil dovolj natančen opis. Pašček je mogoče zamenjati, vendar za takega, ki je izdelan specifično za gear s2, ne pa tudi za enega od standardnih, kot pri različici classic.