Samsungov galaxy s7 je v skoraj vsem izpopolnjena šestica

Korejski proizvajalec je vrnil vodotesnost in režo za kartico micro sd, povsem prenovil fotoaparat in še nekatere lastnosti.

Objavljeno
22. februar 2016 01.11
Lenart J. Kučić, Matjaž Ropret
Lenart J. Kučić, Matjaž Ropret

Ko je Samsung na lanskem kongresu mobilne telefonije MWC 2015 predstavil novi mobilniški galaksiji s6 in s6 edge −, so se odrekli večini največjih razlik, po katerih so se galaxyji ločili od največjih tekmecev: Applovih iphonov.

Šesticam ni bilo mogoče zamenjati baterije in dodati pomnilniške kartice. Kupci so morali že ob nakupu izbrati, koliko pomnilnika potrebujejo (oziroma so ga pripravljeni plačati). Pri Samsungu so precej zvišali cene, saj so najdražje šestice presegle evrskega tisočaka, na račun kovine in stekla namesto plastike so umaknili tudi zaščiti pred prahom in vlago, ki so jo uvedli pri modelu s5.

Z novima galaxy 7 in 7 edge so vrnili nekatere značilnosti stare petice. Oba modela sta vodotesna (IP68) in ju je mogoče vzeti tudi v kopalniško kabino ali bazen. Znova so dodali režo za kartice micro sd, kar omogoča poceni dodajanje pomnilniškega prostora.

Zaslon super amoled je razločljivostno ostal enak, se pa tokrat telefona razlikujeta po velikosti. Običajni s7 je namreč manjši, medtem ko bo edge v enem telefonu nadomestil tako lanski edge kot edge+. Novost je prikaz obvestil na izključenem zaslonu, kar uvaja vse več proizvajalcev. Procesor v galaxyjih s7 bo hladila tekočina.

Pri fotoaparatu so izboljšali svetlobno moč (na f1,7), povečali velikost svetlobne točke in dodali fokusne točke na vse piksle za hitrejše in natančnejše ostrenje. Obenem pa zmanjšali razločljivost na 12 milijonov točk. Nova je tudi možnost zajemanja »dinamičnih panoram«, ki pri panoramskih posnetkih ohrani gibanje. Fotografske zmogljivosti so pomemben prodajni argument za mobilnike višjega cenovnega razreda, ampak imajo proizvajalci z mobilniško fotografijo še veliko večje načrte: prestaviti jo hočejo v navidezno resničnost.

Na letošnjem sejmu CES so pri Samsungu predstavili prve promocijske videoposnetke za project beyond – njihovo profesionalno rešitev za zajemanje prostorskega videa. Zdaj so predstavili še 360-stopinjsko kamero za širše množice, imenovano gear 360 s 13 milijoni točk. In za ta namen na oder pripeljali šefa Facebooka Marka Zuckerberga. Facebook namreč prek podjetja Oculus že nekaj let skupaj s Samsungom razvija očala za navidezno resničnost, Zuckerberg pa je poudaril, da bo ta naslednja velika platforma.

Oba Samsungova novinca bosta na voljo 11. marca, tudi v Sloveniji. Cena za običajnega bo v prosti prodaji predvidoma 730 evrov, v operaterskih ponudbah pa verjetno okrog 600 evrov. Edge bo sto evrov dražji. V nekaterih državah bodo kupci, ki bodo telefon prednaročili, zraven dobili še očala gear vr.