Sejem E3 je prinesel napoved novih konzol

Microsoft je predstavil xbox one s in najavil project scorpio, Sony in Nintendo prav tako snujeta novosti.

Objavljeno
17. junij 2016 16.31
US-ANNUAL-E3-GAMING-CONFERENCE-IN-LOS-ANGELES
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret
V Los Angelesu so na svoj račun znova prišli igričarji. E3, eden največjih svetovnih sejmov na področju videoiger, je minil v znamenju osveževanja aktualne generacije konzol, ki je približno na polovici prodajnega cikla. Še posebej dejaven je bil Microsoft, toda Sony je napovedal več privlačnih iger in je dlje z navidezno resničnostjo.

Glavni igralni konzoli, Sonyjev playstation in Microsoftov xbox, sta ta čas v svoji četrti generaciji. Podjetji, podobno pa tudi Nintendo, tretji veliki igralec na tem trgu, novo različico po običaju predstavita na približno šest let. Kar pomeni, da sta aktualni konzoli, playstation 4 in xbox one, na polovici pričakovane življenjske dobe. Pri prejšnjih generacijah v vmesnem času ni bilo večjih sprememb, proizvajalca sta v trgovine poslala le kakšno »posebno izdajo« z večjim vgrajenim diskom ali še kakšnih drugim bombončkom. Zdaj pa se to spreminja, saj v prodajo prihajata konzoli vmesne generacije 4.5. Microsoft jo je že prikazal na tokratnem E3, za prihodnje leto pa napovedal še zmogljivejšo različico, medtem ko je Sony potrdil razvoj nadgrajenega playstationa 4, vendar ga še ni predstavil. Zato pa že nekaj časa govori o očalih za navidezno resničnost, ki bodo na voljo jeseni.

Xbox one s

Microsoft je s svojim xboxom one manj uspešen kot japonski tekmec - ta je prodal že več kot 40 milijonov primerkov četrtega playstationa - in je imel zato večji motiv, da nekaj spremeni. Tako konec poletja prihaja v trgovine novi xbox one s, ki je izboljšana različica trenutne konzole. Hkrati pa tudi cenejša, kot je bil ob začetku prodaje xbox one. Novinka odpravlja nekatere pomanjkljivosti originala, predvsem pa prinaša podporo za televizorje 4k. Prav ti so verjetno eden od razlogov, da oba konzolna konkurenta sploh razmišljata o osvežitvah na polovici generacijskega cikla. Ko sta snovala aktualni konzoli, sta nekoliko podcenila hitrost prodora zaslonov 4k v dnevne sobe. Zdaj namreč v prodaji skorajda ni več televizorjev, ki ne bi imeli take razločljivosti, in kupci se hitro začnejo spraševati, zakaj nova konzola ne podpira prikazovanja slike v 4k.

Xbox one s tako omogoča predvajanje ploščkov blu-ray 4k in tudi izris slike v taki razločljivosti iz aplikacij (denimo netflixa), obenem pa še igre v tehnologiji hdr, ki je najnovejša zvenečnica pri televizorjih in menda prinaša boljše kontraste, barve in svetlost slike. Igre na xboxu bodo sicer še vedno ostale v razločljivosti full hd, čeprav je one s malenkost zmogljivejši od originalne konzole. Prave igre v ultravisoki razločljivosti naj bi prinesla šele nova konzola konec prihodnjega leta, ki jo je Microsoft napovedal pod imenom project scorpio.

Letošnja novost je sicer tudi skoraj pol manjša od tri leta starega xboxa one, pri tem da ima napajalnik integriran. Na voljo bo tudi v beli barvi, izhodiščna cena pa bo 300 evrov za konzolo s 500-gigabajtnim diskom. Za en terabajt bo treba odšteti 50 evrov več, ponekod bo v prodaji tudi omejena serija z dvema terabajtoma za 400 evrov. Sedanjo konzolo xbox one je Microsoft v ZDA že pocenil na 280 dolarjev, verjetno pa jo bo s prihodom nove in odprodajo zalog umaknil iz prodaje. V Sloveniji bo bržkone tudi nova različica naprodaj pri uvoznikih, medtem ko Microsoft tega izdelka v naši državi še vedno uradno ne podpira. Poleg nove konzole je softverski velikan napovedal še dobrodošlo novost za vse igričarje na njegovih platformah. V prihodnje bo namreč večina iger omogočala igranje na različnih napravah. Kdor bo kupil igro za xbox, bo namreč dobil še licenco za namestitev na PC-ju, pri nekaterih igrah bodo lahko igričarji tudi na drugi napravi igranje nadaljevali tam, kjer so ga na eni končali.

Sony še odlaša s playstationom 4k

Japonskemu gigantu zabavne elektronike se kljub temu, da prodaja televizorje 4k, še ne mudi s predstavitvijo osvežene konzole s kodnim imeno neo. Sedanja se namreč še naprej prodaja odlično, bo pa z izboljšanim in cenejšim xboxom dobila močno konkurenco. Zato bo najbrž moral Sony vsaj prilagoditi cenovno pozicijo svoje štirice. Verjetno pa bo še pred božično-novoletnim obdobjem v prodajo le poslal tudi neo, ki bo podpiral ultravisoko razločljivost. Še nekoliko prej, 13. oktobra, bo začel prodajati očala za navidezno resničnost playstation vr. Ta bodo stala 400 ali 500 evrov, odvisno od tega, ali bo kompletu priložen dodaten krmilnik ali ne. Že na začetku naj bi bilo na voljo vsaj 50 iger, ki bodo podpirale igranje v navidezni resničnosti. Očala so glede na prve ocene po kakovosti in izkušnji primerljiva z izdelki, kot sta htc vive in oculus rift, pri čemer bodo skoraj pol cenejša in za izris vsebine ne bodo zahtevala vrhunskega osebnega računalnika z drago grafično kartico, temveč bo za to zadoščala obstoječa konzola. S tem je Sony na dobri poti, da si utrdi položaj med vodilnimi pri začetnih poskusih z navidezno resničnostjo.

Pri Microsoftu bo tovrstno igranje podpiral šele project scorpio čez leto in pol. Prav tako ni jasno, ali bo ameriško podjetje očala izdelalo samo, morda na osnovi očal za dodano resničnost hololens, ali se bo zanašalo na druge proizvajalce, kot sta Facebookov Oculus in HTC. Sony je na E3 predstavil kopico novih iger, med njimi VR star wars, Batman in resident evil 7.

Nintendo z drugačno Zeldo

Tretji igralec v svetu konzol, japonski Nintendo, prav tako še ni prikazal novega aduta, ki naj bi se imenoval nx. V svojih poslovnih rezultatih je sicer razkril, da bo novo konzolo predstavil marca prihodnje leto. Bila pa naj bi precej drugačna, kot sta bili wii u in prvi wii. Nekaj je zagotovo - nx bo imel močno konkurenco in Nintendo se bo znova moral zanašati na svoje inovacije in originalne igre (Mario, Zelda ...), kajti po zmogljivostih in podpori največjih razvijalcev se ne more več kosati z Microsoftom in Sonyjem. Nov naslov v franšizi The legend of Zelda Breath of the Wild (vdih divjine) je bila največja Nintendova novost na sejmu E3. Ta prinaša precej sprememb v priljubljeno serijo, saj glavni junak tokrat odkriva večje ozemlje, lahko izdeluje pripomočke, upoštevati mora vreme in zvoke. Razvijalci tako dodajo elemente realizma, ki ga bodo z navidezno resničnostjo verjetno dvignili še na višjo raven.