Širjenje okužb po elektronski pošti

Bodite previdni pri odpiranju ZIP datotek, ki jih prejmete po elektronski pošti, saj lahko vsebujejo nevarne viruse.

Objavljeno
24. april 2017 20.50
jer*Gospodarstvo in startupi, motivi
K.M.
K.M.

Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT je danes prejel številne prijave sumljive elektronske pošte, ki je namenjena naslovnikom v Sloveniji. Po prvih pregledih gre za nov val izsiljevalskih virusov, vendar analiza še ni končana.

Sporočila so sicer različna, vendar vsa vsebujejo priponko oblike dokument_1.zip (v priponki je lahko uporabljena tudi kakšna druga številka). Ta ZIP arhiv vsebuje javascript datoteko dokument_1.js, ki lahko okuži vaš računalnik.

Sporočila so poslana pod pretvezo nagradne igre trgovskih verig, obiskov predsednika države ter ministrov in ministric po različnih državnih ustanovah, prošnje po zastopanju v odvetniških pisarnah in spremembe urnikov rezervacij predavalnic na fakultetah, sporočajo iz SI-CERT-a.

Uporabnikom svetujejo, naj ne odpirajo prejetih ZIP priponk in si izdelajo varnostno kopijo podatkov, ki so shranjeni na njihovih računalnikih. Obenem pa upraviteljem poštnih strežnikov predlagajo, naj začasno aktivirajo bloklado sporočil s priponkami omenjenih oblik.