Sklad Silicijevih vrtičkov je začel investirati

Zagonski kapital novega slovenskega angelskega sklada so prejela podjetja Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam.

Objavljeno
08. oktober 2014 16.34
reut*evri
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Sklad silicijevih vrtičkov (Silicon gardens fund), ki so ga ustanovili uspešni slovenski mladi podjetniki, je podelil prvih pet investicij. V približno petih mesecih od ustanovitve so resneje ocenili približno 50 podjetij in njihovih ekip ter se odločili, da jih podprejo pet. To so podjetja Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam.

Direktor tega sklada tveganega kapitala Peter Ribarič je poudaril, da je realnost presegla njihova pričakovanja. »Zgolj upali smo, da bomo lahko v tako kratkem času našli pet podjetij s takšnim potencialom. Zdaj imamo dokaz, da je v Sloveniji dovolj nadarjenih in inovativnih podjetnikov, ki jih investitorji lahko podprejo že v začetni fazi.«

Investitorji so predvsem iskali sposobno in ambiciozno ekipo, ki ima proizvod oziroma storitev, primerno za globalni trg, je pojasnil eden od soustanoviteljev sklada Andraž Tori. »Hkrati moramo kot investitorji čutiti, da lahko podjetju vsebinsko pomagamo − z izkušnjami in povezavami.«

Večina omenjenih investicij je vrednih med 20.000 in 40.000 evri, ne pa vse. Odvisno od podjetja in od tega, ali je sklad silicijevih vrtičkov prvi investitor ali zgolj soinvestitor.

Podjetja, ki so v zameno za pet- do 15-odstotni lastniški delež pridobila investicijo, se ukvarjajo s precej različnimi projekti. Sqwiz ponuja nov način ustvarjanja spletnih strani, saj za osnovo vzame stran na facebooku, nato pa podjetje novo spletno stran tudi vzdržuje.

Povio je mobilna platforma za deljenje fotografij, ki se izbrišejo po 24 urah. Nekakšen fotografski twitter. Flaviar ponuja odkrivanje, preizkušanje in nakup izbranih žganih pijač. V aplikaciji getta.pro lahko svoje storitve ponujajo športni (osebni) trenerji, ki jih rekreativni športniki zlahka najdejo in rezervirajo svoj termin za naslednjo vadbo.

Sphericam pa oblikuje in izdeluje istoimenske kamere s 360-stopinjskim pogledom. Te naj bi omogočale poceni snemanje vseobsegajočih posnetkov in izdelavo vsebin za naprave za navidezno resničnost, kot so oculus rift, Sonyjev project morpheus ali Samsungov gear vr.