Sqwiz je novo slovensko podjetje v londonskem pospeševalniku Wayra

Tehnološki start-up ponuja spletno storitev za samodejno izdelavo spletnih strani in gostovanje za te strani.

Objavljeno
17. junij 2014 11.44
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Londonski podjetniški pospeševalnik Wayra je uvrstil mlado slovensko tehnološko podjetje Sqwiz v svoj osemmesečni program in mu dodelil 80.000 evrov zagonskega kapitala. Poleg tega se soustanovitelji omenjenega podjetja pogovarjajo s telekomunikacijskim velikanom Telefonico, da bi Sqwiz vključila v svojo ponudbo za manjša podjetja. S tem bi dobili dostop do več kot 300 milijonov uporabnikov Telefonice v Evropi in Južni Ameriki.

Podjetje Sqwiz, ki so ga septembra lani ustanovili direktor Luka Pečavar, Žare Manojlovič, Jure Smrekar in Janez Smrekar, razvija istoimensko spletno storitev za samodejno izdelavo spletnih in mobilnih strani. Storitev med drugim pretvori stran na družabnem omrežju facebook v spletno stran. Po besedah Luke Pečavarja uporabnik tako za izdelavo spletne strani ne potrebuje nikakršnega tehničnega ali oblikovalskega znanja.

Sama uporaba storitve je sicer brezplačna, toda podjetje ponuja gostovanje in druge povezane storitve, kar uporabnika stane od 4,9 do 9,9 evra na mesec. Pečavar je poudaril, da so lahko prav zaradi novih partnerstev v Veliki Britaniji precej znižali cene. Trenutno imajo v Sloveniji približno tisoč registriranih uporabnikov, v VB pa so šele začeli tržiti storitev. Zaradi rasti poslovanja načrtujejo prva zaposlovanja, najprej v VB na področju prodaje, nato pa še v Sloveniji na tehničnem področju.

Podjetniški pospeševalnik Wayra je nastal in deluje pod okriljem Telefonice, ki v Veliki Britaniji za svojega mobilnega operaterja uporablja znamko O2. Prve akademije so odprli pred tremi leti v Španiji in Južni Ameriki, trenutno pa deluje 14 akademij v 12 državah. Za uvrstitev v pospeševalnik so morali fantje iz podjetja Sqwiz prepričati žirijo londonskih investitorjev, podjetnikov in novinarjev.