Tanjšanje telefonov na račun izhoda za slušalke je slaba ideja

Če govorice držijo, Apple snuje iphone 7 z enim samim priključkom, kar so pred njim že poskušali kitajski proizvajalci.

Objavljeno
02. december 2015 14.53
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Zadnje špekulacije o naslednjem jabolčnem telefonu pravijo, da bi Apple lahko v želji po dodatnem tanjšanju ohišja izločil priključek za slušalke. Ne bi bil prvi proizvajalec, ki bi to storil, a verjetno edini, ki se mu taka poteza morda ne bi pretirano maščevala. Vseeno nismo  navdušeni nad to idejo.

Če bo iphone 7 res izgubil 3,5 mm izhod za slušalke in bodo uporabniki te vtikali ali v priključek lightning ali morda celo v usb-c, bo nadaljeval pot, ki sta jo utirala vsaj dva kitajska telefona. Pred dvema letoma alcatel one touch idol ultra in lani še oppo r5. Pri obeh se je inženirjem zdelo, da v tankem ohišju nimajo dovolj prostora za zvočni izhod oz. da bi bil zaradi teh treh milimetrov in pol (skupno verjetno zadeva vzame še nekaj več prostora) telefon debelejši, kot so si zamislili. Enak motiv imajo verjetno tudi v Applu, čeprav bi to verjetno pomenilo še izdatnejšo izboklino za fotoaparat. Dovolj velikega tipala in kakovostnih leč pred njim, kaj šele optičnega umirjanja slike, se preprosto ne da zložiti v šest ali sedem mm debeline. Primer, kaj zmore fotoaparat v tankem telefonu brez izbokline, je najnovejši oneplus x. Fotografsko je nekje na ravni boljših telefonov izpred dveh ali treh let.

Izhod za slušalke ni preživeta tehnologija

Apple je znan po tem, da se ne ozira na preteklost in zapuščino. Tako je brez sentimentalnost iz svojih računalnikov odstranil najprej disketni in kasneje še optični (dvd-rw) pogon, nazadnje pa v macbooku prešel na en sam priključek usb-c. Telefonski sedmici bi verjetno priložil ustrezne slušalke, posebej - za vsaj 30 evrov - pa bi prodajal še ustrezen prilagojevalnik za priključitev starih slušalk. Toda naštete in najnovejša poteza bi se razlikovale v nezanemarljivem dejstvu. Gibki disk, zgoščenke in še kakšna tehnologija so (bile) res v izumiranju in Apple je ta proces samo pospešil, vmes pa morda leto ali dve jezil nekaj uporabnikov.

Enega od dveh standardnih priključkov za slušalke (poleg večjega 6,35 mm, manj pogost je manjši 2,5 mm) po drugi strani še nihče ne pošilja na smetišče zgodovine in za to tudi ni nikakršnega razloga. Morda je za telefone res malenkost debel, toda v vseh drugih napravah te težave ni. In ker je zvok valovanje, torej fizikalen pojav, je signal iz digitalnega v vsakem primeru treba pretvoriti v analognega. Naj bo to v telefonu, preden gre skozi izhod, ali pa v slušalkah. Glede kakovosti zvoka drugačen priključek ne bi prinesel ničesar, kvečjemu poslabšanje.

Imeli pa bi uporabniki več zadreg in omejitev. Če bi slušalke zasedale isti priključek, ki bi bil namenjen tudi polnjenju telefona in povezavi z računalnikom, so kompromisi neizogibni. Ne bi bilo možno brez dodatnega vmesnika (podvojevalnika priključkov) naenkrat polniti telefona in poslušati glasbe s slušalkami (razen brezžičnimi). Težave bi zagotovo imeli vsi, ki izhod za slušalke uporabljajo za snemanje, denimo s t. i. bubicami. Težje bi bilo na zabavah in ob podobnih priložnosti priključiti iphone na zvočnike, ki so tam na voljo. In predvsem bi vsakdo, ki želi boljše slušalke od priloženih, moral kupiti ali vmesnik za njihovo priključitev ali pa celo nove slušalke. Zagotovo pa se Apple na take pomisleke pri snovanju sedmice ne bo oziral, ampak bo sledil predvsem svojim poslovnim in marketinškim interesom.