Telefon s številnimi kompromisi, a z eno pomembno prednostjo

Sony Xperia XA1: nadpovprečna kamera v pametnem telefonu, ki se umešča v srednji cenovni razred.

Objavljeno
27. julij 2017 18.01
Jernej Horvat
Jernej Horvat
Eden od prepoznavnih elementov dobrega dizajna so poudarjene prednosti na eni strani in kompromisi na drugi. Najlažje je to opaziti pri športnih avtomobilih, ki zaradi poudarka na zmogljivosti in legi na cesti po drugi strani zato zahtevajo velik kompromis pri udobju potnikov na zadnjih sedežih in velikosti prtljažnega prostora. Na podoben način so se v Sonyu lotili razvoja pametnega telefona Xperia XA1.

Pri novem modelu Sony XA1 se vse vrti okoli kamere. S tipalom ločljivosti 23 MP in zaslonko velikosti f/2.0 boste ustvarjali odlične fotografije. Kakovost zajema detajlov je odlična in niti v manj osvetljenih prostorih ni pretiranega zrnjenja. Preseneča tudi širok zajem okolice, kar je še posebno očitno pri horizontalni drži telefona. Zaradi dodatnega gumba, s katerim lahko kamero odprete tudi takrat, ko je pametni telefon zaklenjen, je fotografiranje v horizontalni drži lažje.

Najpomembneje pri kameri pa je to, da omogoča hiter zagon in zajem kakovostne fotografije. V tem pogledu Xperia XA1 svojo vlogo opravi odlično. Barvni ton fotografij je v primerjavi z večino drugih konkurenčnih modelov hladnejši, a razlika ni velika. Malo slabše se omenjena kamera obnese pri snemanju videoposnetkov. Pri normalni uporabi je mogoče opaziti veliko tresljajev in ob spremljanju posnetkov se zdi, kakor da se zatika.

Pametni telefon se nahaja v srednjem cenovnem razredu, ki vas bo v prosti prodaji stal 279 evrov. Kamera je za ta cenovni razred odlična in tudi glavni vzrok, zakaj se o nakupu splača resno razmisliti. Ne nazadnje je kakovost fotografij ena izmed ključnih prioritet in veliko bolj pomembna od tehničnih specifikacij telefona.

Velik poudarek na kameri pričakovano zahteva kompromise pri drugih elementih. Prvi je zaslon, ki z resolucijo 720X1280 malo razočara. Leta 2017 je resolucija HD pričakovana in škoda, da v Sonyu niso naredili en korak več. Pri petpalčnem zaslonu se opazi manjša ločljivost. Druga težava je tudi šibka svetlost zaslona. Čeprav se svetlost zaslonov LCD ne more primerjati z OLED, bi od modela Xperia XA1 na tem področju pričakovali več.

Oblikovno nedvomno gre za Sony

Zaradi nadpovprečno debelih stranic zaslona na vrhu in dnu vas bo mogoče oblika telefona na začetku zmotila. Telefon posreduje občutek, da bi bil lahko zaslon še večji, saj je na voljo ogromno prostora. Po drugi strani pa so stranske stranice tanke.

Z brezkompromisno odsekanim zgornjim in spodnjim robom telefona se Xperia XA1 ponaša v prepoznavni obliki pametnih telefonov Sony. Kovinske stranice obdajajo hrbtno stran, ki je pa na žalost sestavljena iz zelo tanke plastike. Ta se na sredini celo rahlo upogiba navznoter, kar ne omogoča najboljše uporabniške izkušnje. Enako velja za preveč gibljive plastične gumbe za upravljanje zvoka in zagon kamere. Vendar so opisane pomanjkljivosti, kot smo izpostavili že na začetku, pričakovani kompromisi pametnega telefona z odlično kamero in dostopnejšo ceno.

Operacijski sistem android 7 je vizualno in funkcionalno bolj ali manj podoben takšnemu, kot so si ga zamislili v Googlu. V Sonyju se uspešneje zadržujejo z odvečnimi oblikovnimi spremembami, ki so značilne za marsikaterega drugega proizvajalca telefonov na platformi android. Opozoriti je treba na ozadje telefona, ki se na vsak vaš dotik zaslona s prstom odzove s prijetno animacijo. Mogoče se sprva zdi to malenkost, a so ravno takšni elementi ključni pri končni uporabniški izkušnji.

Je XA1 vreden 279 evrov?

Na koncu se postavi vprašanje, ali je pametni telefon vreden cene, ki jo zahteva. V srednjem cenovnem razredu je konkurenca izjemno močna in v marsikaterem pogledu alternativni modeli drugih proizvajalcev ponujajo več. Kljub temu lahko nakup pametnega telefona Xperia XA1 brez težav priporočamo. Usmerjenost razvoja k odlični kameri v kombinaciji s prepoznavno in izstopajočo obliko pametnih telefonov Sony je zagotovilo, da boste z nakupom brez dvoma zadovoljni.