Telekom diktira, kaj njegovi uporabniki lahko počnejo in česa ne smejo

Vodilni operater je začel blokirati prenosno dostopno točko na telefonih naročnikov paketa modri. Je to poseg v zasebnost?

Objavljeno
25. november 2015 16.39
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Slovenski telekomunikacijski operaterji radi poudarijo, da »sledijo trendom« v panogi. Resda imajo po navadi v mislih uvajanje novih tehnologij, a  zgledi vlečejo tudi pri uporabnikom manj prijaznih ukrepih. Telekom Slovenije je tako pri zakupu dodatnega prenosa podatkov v mobilnem omrežju znotraj »četvernega« paketa modri onemogočil  deljenje podatkovne povezave brez doplačila. Vendar ne pove, niti zakaj niti kako to počne. Pri čemer ima morda nesorazmeren vpogled v internetni promet posameznega uporabnika. 

Naročniki paketa modri pri Telekomu lahko za tri evre na mesec po novem zakupijo dodatnih deset gigabajtov prenosa podatkov v mobilnem omrežju. Vendar lahko povezavo z drugo napravo delijo le, če doplačajo še dva evra, sicer je t. i. prenosna dostopna točka (tako je običajno poimenovana na telefonih) onemogočena. Tudi če jo uporabnik na telefoni vključi, podatkovni promet na napravi (običajno tablici ali prenosniku), ki se bo povezala nanjo, ne bo stekel oz. se bo takoj prekinil.  

Telekom ne izda razloga

V Telekomu so se odgovoru na naše vprašanje, zakaj so se odločili za tako omejevanje, izognili. Dejali so le, da tudi pri govornih storitev ne omogočajo na napravah, ki nimajo vstavljene kartice sim. "Kdor želi govor uporabljati tudi na drugih napravah, se lahko odloči za vklop dodatne, plačljive storitve, kot sta komunikator in sim 2," so poskušali obrazložiti svojo potezo. Po našem mnenju bi sicer operaterju moralo biti vseeno, kako naročnik porabi zakupljeno količino podatkov, operaterji pa tovrstne omejitve po navadi postavljajo zaradi dodatnih zaslužkov - ker je treba deljenje povezave doplačati - in da bi uporabnike prepričali v naročilo ali dodatnega paketa za drugo napravo (tablico) ali vsaj druge kartice sim v obstoječem paketu. 

Kako Telekom izvaja blokado prenosne dostopne točke in koliko s tem posega v internetni promet? Na začetku so v operaterju zgolj zagotavljali, da ne posegajo ne v internetno nevtralnost ne v zasebnost komunikacij. "Zaradi te opcije internetnega prometa namreč ne ločujemo niti ne prioritiziramo, saj funkcionalnost deljenja povezav izvajamo na standardnih elementih mobilnega paketnega jedra," so zapisali. Nato pa so pojasnili, da ustavljanje prometa, ki ne prihaja iz "osnovne" naprave (s kartico sim), "izvajajo na elementu TDF (traffic detection management), ki je skladen s standardom 3GPP." Promet izklapljajo na na nivoju IP-transportnega protokola (time-to-live, TTL), kot zagotavljajo, brez vpogleda v vsebino komunikacije. 

Vohljanje na tak ali drugačen način

Onemogočanje deljenja povezave z drugimi napravami je sicer mogoče na več načinov, večina pa predpostavlja opazovanje internetnega prometa - ali zgolj metapodatkov ali pa celo vsebine s podrobno analizo podatkov (metoda deep packet inspection, DPI). Le če operater v operacijski sistem telefona namesti določeno kodo ali nastavitve, lahko dostopno točko izključi ali vključi (po plačilu) na ta način. Vendar bi to lahko storil le pri telefonih, ki jih proda sam, v omrežju pa je še veliko naprav, ki so jih uporabniki kupili drugje. 

Sicer se mora zanašati na ugotavljanje, da podatkovnega prometa ne ustvarja telefon, ampak druga naprava. Gleda lahko, kakšne zahteve prihajajo iz naprav in pri tem išče t. i. uporabniške agente, ki ne ustrezajo mobilnemu telefonu (brskalnik na računalniku se omrežju predstavi drugače kot na telefonu). Eden od načinov je spremljanje podatka o življenjski dobi v paketih, ki potujejo po internetu. Ko gre paket skozi usmerjevalnik - telefon se ob vključeni dostopni točki obnaša kot usmerjevalnik -, se ta podatek skrajša za en bit. To metodo očitno uporabljajo v Telekomu. Možno je tudi "zapirati" določena internetna vrata (porte) ali blokirati dodatne naslove brezžičnih kartic (naslovi mac).  

V preteklosti so sicer v Sloveniji že bile želje, da bi operaterji z metodo DPI filtrirali določeno vsebino, denimo omejevali dostop do spletnih športnih stav brez slovenske koncesije, čemur so se operaterji upirali, ukrep pa so kot nesorazmeren označili tudi v uradu informacijske pooblaščenke. Tam se za zdaj še niso odzvali na naše vprašanje, ali se jim zdi Telekomovo onemogočanje deljenja podatkovne povezave sporno. So pa denimo v ZDA operaterji že morali opustiti tovrstno prakso, saj je zvezni urad za komunikacije razsodil, da s tem kršijo zaveze o odprtem dostopu do omrežja, brez kakršnih koli blokad in omejitev.