Telemach začel graditi tretje omrežje lte v Sloveniji

Po prevzemu Tušmobila se je kabelski operater lotil popolne prenove mobilnega omrežja, vredne več kot 50 milijonov evrov.

Objavljeno
15. maj 2015 16.02
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Po dokončnem prevzemu Tušmobila v Telemachu zdaj začenjajo celovito prenovo mobilnega omrežja. Ob tem so razgrnili nekaj več podrobnosti o načrtih in delih na omrežju. Uporabnikom bodo pretakanje podatkov v omrežju lte ponudili takoj, novih naročniških paketov pa verjetno še ne bodo uvedli.

Telemach je že pred dobrim mesecem, ko je plačal kupnino za Tušmobil, napovedal intenzivna vlaganja v mobilno omrežje. Po besedah direktorja Marka Štera bodo zgolj v omrežno opremo, brez gradnje novih stolpov za bazne postaje, investirali več kot 50 milijonov evrov. Dobavitelj opreme je kitajski Huawei, vse bazne postaje bodo t. i. single run, ki v enotni opremi omogočajo oddajanje z vsemi tehnologijami (gsm, umts/hspa, lte) in na vseh frekvencah, operater pa vse parametre glede tega spreminja zgolj v programski opremi.

Pri Telemachu poudarjajo, da bodo zamenjali vso aktivno opremo v celotnem mobilnem omrežju Tušmobila, kar pomeni nadgradnjo tehnologij gsm (2g) in umts (3g) ter popolnoma novo omrežje lte. To naj bi do konca leta pokrivalo 78 odstotkov prebivalstva Slovenije. Telekom ima trenutno 84-odstotno, Simobil pa nekaj čez 80-odstotno pokritost s tem omrežjem. Do konca leta prvi napoveduje 92-odstotno, drugi pa 85-odstotno. Telemachova pokritost z 2g in 3g bo enaka kot doslej, približno 99-odstotna, pri čemer Šter zagotavlja, da bo kakovost omrežja na višji ravni. Dosedanjim baznim postajam bodo dodali petdeset novih, s čimer se bo skupna številka povišala na skoraj sedemsto. »V kombinaciji z nacionalnim gostovanjem bomo imeli najvišjo pokritost,« napoveduje Šter. Nacionalno gostovanje pri Telekomu bodo ohranili, ker se jim nekaterih lokacij ne zdi smiselno pokrivati z lastnim omrežjem, želijo pa tam prav tako ponujati storitve.

Na začetku brezplačna uporaba nove tehnologije

Četrtinsko pokritost z omrežjem lte morajo v Telemachu (oz. Tušmobilu) zagotoviti do 1. junija, saj jim tako nalaga odločba za uporabo radijskih frekvenc. Takrat bodo uporabniki, tako Tušmobilovi kot Telemachovi, tudi lahko začeli uporabljati storitve, če bodo kartico sim zamenjali za novo vrste usim, ki bo omogočila povezovanje v lte. Novo kartico bodo, tako zatrjujejo pri operaterju, dobili zastonj. Seveda pa morajo imeti ustrezen telefon, ki podpira tehnologijo lte.

Prav tako bo na začetku uporaba omrežja lte brezplačna. To pomeni, da se prenos podatkov prek te tehnologije ne bo štel v mesečno kvoto, ki jo ima uporabnik zakupljeno v naročniškem paketu, oziroma ne bo odšteval denarja s predplačniškega računa. Koliko časa bo ta promocija trajala, se še niso odločili. Glede nove ponudbe pa Šter napoveduje, da jo bodo predstavili, ko bodo stoodstotno zadovoljni z delovanjem omrežja in novih zalednih sistemov. Takrat bo verjetno tudi konec znamke Tušmobil, saj bodo vse novosti predstavljali izključno pod znamko Telemach.

Nadgradnje bodo z več ekipami na terenu izvajali po območjih. Najprej bo na vrsti Primorska, nato pa od zahoda proti vzhodu še drugi deli države. Zaradi nameščanja nove opreme se bodo dogajali izpadi, o čemer nameravajo uporabnike obveščati z esemesi, s pomočjo lokalnih medijev in radijskih postaj in na druge načine. Marko Šter sicer zagotavlja, da uporabniki izpadov večinoma ne bodo občutili, saj bo izključeno bazno postajo nadomestila kakšna druga v bližini ali pa nacionalno gostovanje. Tega v času izpadov na prizadetih območjih tudi ne bodo zaračunavali. Uporabnikom se tako ne bo treba bati dodatnih stroškov, poskrbeti pa bodo morali, da se bo nato telefon znova prednostno ali celo izključno povezoval v omrežje Tušmobil.

Z novo ponudbo vendarle konec skritih stroškov

V Telemachu sicer napovedujejo bolj transparentno ponudbo, kot jo je imel in jo še ima Tušmobil. Tako bodo odpravili dodatne stroške ob uporabi nacionalnega gostovanja, vendar šele z novo, povsem Telemachovo ponudbo. Do takrat pri Tušmobilovih paketih veljajo stari pogoji uporabe storitev in s tem tudi doplačevanje za storitve med nacionalnim gostovanjem. Eden ciljev je, tako Šter, odpraviti razloge za pritožbe uporabnikov na agencijo za komunikacijska omrežja in storitve, v čemer je bil Tušmobil doslej najslabši med mobilnimi operaterji.