V štirih balkanskih državah z januarjem nižje cene gostovanj

Črna Gora, Srbija, BiH in Makedonija bodo cene gostovanj za uporabnike mobilne telefonije približale evropskim.

Objavljeno
29. september 2014 18.35
Slovenija, Ljubljana, 01.10.2012. Mobitel. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Budva - Vlade Črne gore, Srbije, BiH in Makedonije so se dogovorile, da bodo v teh državah s 1. januarjem prihodnje leto znižale cene gostovanj za uporabnike mobilne telefonije in se tako prostovoljno prilagodile cenam gostovanj, ki veljajo znotraj Evropske unije, piše STA. Trenutno so cene gostovanj v teh državah za od 10 do 20-krat višje kot v državah EU.

EU je za svoje državljane od julija dalje prepolovila ceno gostovanj, cilj pa je, da se do leta 2016 to odpravi. Omenjene štiri države bodo na Bruselj tudi naslovile prošnjo, da se cene gostovanj znižajo tudi za njihove državljane, ko bodo v državah EU.

»Gre za regionalno pobudo in model sodelovanja, ki naj bi državljanom olajšal življenje ter jim tudi ponudil EU standarde,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal srbski minister za trgovino Rasim Ljajić.

Predstavniki omenjenih držav so ustrezen dogovor o nameri podpisali danes v črnogorskem letoviškem mestu Budva. Za pravočasno znižanje cene gostovanj naj bi poskrbela skupna komisija. Albanija in Turčija se tej pobudi kljub drugačnim napovedim nista pridružili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.