Zaslon 4k v telefonu ne prinese ničesar

Sonyjeva xperia z5 premium je primer rahlo nesmiselnega tehnološkega napredka, saj ga oči ne zaznajo.

Objavljeno
17. december 2015 17.42
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret
Če jo imajo televizorji, monitorji, prenosniki in tablice, zakaj je ne bi imeli telefoni? Tako so se bržkone vprašali pri Sonyju, ko so zasnovali telefon z zaslonsko razločljivostjo 4k (uhd). Vendar so verjetno tak izdelek na trg poslali tudi zato, da imajo marketinško prednost. Kajti drugih ta tehnološka lastnost ne prinaša.

Sony je na septembrskem sejmu IFA kot prvi proizvajalec predstavil telefon z zaslonom 4k. Xperia z5 premium je zdaj v prodaji - stane od 600 do 700 evrov z dvoletno vezavo - in lahko smo si temeljito ogledali, kako prikaže različne vsebine. Ter primerjali prikaz s tistim na enako velikem (5,5 palca ali 14 cm) zaslonu 2k LG-ja g4. Splošna ugotovitev je, da oko omembe vrednih razlik ne zazna, da sta bili sliki večinoma na pogled enaki, a vseeno pojdimo po vrsti.

4k povsod

Razločljivost 4k pomeni 2160 x 3840 točk na zaslonu, 2k ali QHD je oznaka za razločljivost 1440 x 2560 točk, kar je zdaj standard za telefone višjega cenovnega razreda, medtem ko ima marsikateri še vedno razočljivosti FHD oziroma 1080 x 1920 točk. Prvo, kar je treba pri modelu z5 premium in njegovem zaslonu vedeti, je način prilagajanja razločljivosti. Zaradi varčevanja s procesorsko močjo in baterijo namreč sistem večino časa prikazuje sliko v običajni polni visoki razločljivosti (full HD), torej združuje več zaslonskih točk v eno. Kar pomeni, da prikaz ni tako oster, kot bi lahko bil, a tega verjetno ne bo opazil nihče.

Na zaslonu 2k so bile črke res morda malenkost bolj čiste, vendar je bila razlika komaj zaznavna. »Pravo« razločljivost uporabnik dobi samo pri ogledu fotografij ali videov v privzetih Sonyjevih aplikacijah. Predvajanja 4k denimo telefon ne podpira niti v aplikaciji youtube, tam je najvišja razločljivost, ki jo je mogoče izbrati, 1080p. Razlog je verjetno v licenčnini za video kodeke, ki je Sony ni plačal. Jo je pa denimo LG, saj je v enaki aplikaciji na g4 mogoče določiti tudi razločljivost 1440p - v videih, ki so ustrezno posneti. Razlika znova ni velika, a to je še eno področje, kjer telefon z na papirju »slabšimi« specifikacijami v praksi preseže tistega z naprednejšimi.

Sony je presegel zgornjo mejo

Kakšna pa je primerjava tam, kjer Sony pokaže vse svoje odlike? Na oba telefona smo naložili iste fotografije v dovolj visoki razločljivosti (presegala je osem milijonov točk, kolikor jih ustreza sliki 4k) in video 4k. Nato smo si na obeh zaslonih hkrati ogledovali iste vsebine. A ne pri fotografijah ne pri videu nismo opazili take razlike, da bi jo lahko opisali. Pri fotografijah je LG-jev telefon celo uporabljal prikaz z nekaj več ostrenja, tako da bi laik pomislil, da prikazuje več podrobnosti. Tudi pri povečevanju fotografij se ne pokažejo opazne razlike. Zaslon telefona je očitno premajhen in tudi fotografije se, vsaj na xperii, ne da toliko povečati, da bi se videle razlike oziroma prednosti večje razločljivosti.

Podobno je pri videu. Že na zaslonu 2k je pri taki diagonali dovolj točk, da je slika izredno jasna in čista. Morda gre tu majhna prednost v prid modelu z5 premium. Toda razlike nikakor niso dovolj velike, da bi morali imeti odslej vsi večji telefoni zaslon 4k. Pravzaprav je primerjava pokazala, da smo v telefonih, ki so še primerne velikosti za enoročno uporabo - z5 premium že skorajda prestopa to mejo - z razločljivostjo QHD (2k) prišli do zgornje meje smiselnega povečevanja števila točk na zaslonu. Obenem je LG-jev zaslon tudi bolj kakovosten. Ima bolj živ prikaz barv, večje kontrastno razmerje in lepšo vidljivost na soncu.

Xperia z5 premium je napreden pametni telefon, a njegova tehnologija med vsakdanjo uporabo ne upraviči cenovnega pribitka in krajšega trajanja baterije.