Alkohol in zdravila

Še tako nedolžen Lekadol lahko v kombinaciji z alkoholom vašemu telesu povzroči nepopravljivo škodo. Saj poznate tisto: »Ej, stari, čist sem švoh, ampak ni panike, danes gremo valda na pivo. Se bom nafilal s tabletami in bom do večera že dober.« Ne, škoda vas je. Zgodilo se je sredi meseca septembra, na ladji, zadnji dan maturantskega izleta. Skupina sicer cel teden alkoholno najaktivnejših »maturantov« je zadnjo noč sklenila, da je konec s pitjem.

Objavljeno
20. oktober 2009 22.55
bolnica
Maša Meden
Maša Meden
Še tako nedolžen Lekadol lahko v kombinaciji z alkoholom vašemu telesu povzroči nepopravljivo škodo. Saj poznate tisto: »Ej, stari, čist sem švoh, ampak ni panike, danes gremo valda na pivo. Se bom nafilal s tabletami in bom do večera že dober.« Ne, škoda vas je. Zgodilo se je sredi meseca septembra, na ladji, zadnji dan maturantskega izleta. Skupina sicer cel teden alkoholno najaktivnejših »maturantov« je zadnjo noč sklenila, da je konec s pitjem: »Pome pridejo starši!«, »Po mene tudi!« . Naslednji – zadnji dan maturantskega izleta, je kar nekaj fantinov obležalo. Vročina, slabost, vsesplošno slabo počutje. Gripa? A H1N1? Prašičja? Panika.
Pa pride vrli medicinski deček in postavi diagnozo: »Valda, itak, da imate vročino, bolečo glavo in se počutite švoh. Pejte na pivo in zraven pogoltnite še dva Lekadola, pa bo takoj boljš!« Svoj dragoceni zdravstveni nasvet je podprl s pojasnilom, da imajo fantje le abstinenčno krizo, češ da so telo po tedenskem vsakodnevnem konzumiranju enormnih količin alkohola prehitro šokirali z »zdravim življenjem« oziroma »nepitjem«. In v stilu »klin se s klinom zbija« jih je napotil na pivce, zraven pa naj žvaknejo še dve tabletki, ki ne bosta naredili nobene škode, ampak le preprečili glavobol. Ker da alkohol in tablete ne grejo skupaj, je zgolj le mit, brezvezno kompliciranje. Pa je res?
Težko je namreč opredeliti količino zaužitega alkohola, za katero bi še lahko rekli, da je varna v primeru, ko istočasno jemljete katero koli od zdravil. Tistih na recept ali tistih, ki ji v lekarni dobite v prosti prodaji. Z zdravjem se ni za hecat. Kar naj bi bilo obče znano. Ampak po zgoraj opisanem temu več kot očitno ni tako. Čas maturantskih izletov se sicer izteka, prihaja pa čas prehladov in grip. Čas Lekadolov in Aspirinov. Pri hkratnem uživanju alkohola in nekaterih zdravil lahko namreč pride do medsebojnega delovanja. Takšna interakcija je nevarna, ker se lahko že ob zmernem pitju alkohola močneje izrazijo nezaželeni učinki zdravil, ki lahko v skrajnih primerih povzročijo poslabšanje bolezni oziroma trenutnega zdravstvenega stanja ali celo smrt. Potem je najbrž jasno, da alkohol ne more biti idealna izbira, da z njim poplaknete zdravilno tabletko. Ker nisem čistunka in tudi sama kdaj pa kdaj spijem pivce ali dva ter se dodobra zavedam, da mladostniki ravno v tem obdobju svojega življenja najraje eksperimentirate z alkoholom (been there, done that), vem, da tako lahko ne bo šlo.
Že če določene vrste zdravil popijete skupaj s sicer nedolžnim mlekom, jogurtom ali celo s kalcijem obogatenim pomarančnim sokom lahko te tekočine precej zmanjšajo učinkovanje zaužitih zdravil. Daleč od tega ... Akutna doza alkohola (to je recimo ena sama pijača ali več teh zapovrstjo v nekaj urah) lahko zavre razgradnjo zdravila, ker z njim »tekmuje« za iste encime, ki so potrebni za razgradnjo obeh. Alkohol v tem primeru porablja encime, ki jih sicer za razgradnjo potrebuje zdravilo, kar podaljša in poveča razpoložljivost (tako se imenuje količina zaužitega zdravila, ki doseže mesto delovanja) zdravila, s čimer je človek izpostavljen večjemu tveganju za škodljive stranske učinke zdravila. Nasprotno pa lahko kronično (dolgotrajno) uživanje alkoholnih pijač aktivira prej omenjene encime za razgradnjo alkohola, ki jih je posledično več tudi za razgradnjo zdravila, s čimer se zmanjša razpoložljivost zdravila in posledično tudi njihov učinek. Ko so encimi enkrat aktivirani, pa ostanejo aktivni tudi takrat, ko alkohola v krvi ni in vplivajo na razgradnjo nekaterih zdravil še nekaj tednov po prenehanju pitja alkoholnih pijač. Tisti, ki alkohol torej redno uživajo že dalj časa, bodo zato verjetno potrebovali večjo dozo zdravila kot osebe, ki alkohola niso uživale, da bi dosegli zdravilni učinek zdravila. Prav tako so lahko zloglasni encimi ob hkratnem uživanju alkohola krivci, da se nekatera zdravila spremenijo v strupene kemične snovi, ki poškodujejo jetra.
Previdnost torej ni odveč. Ker drži kot pribito, da je zdravje naše največje bogastvo in res ne vidim razloga zakaj bi riskirali. Poslušajte svoje telo in če vas boli glava, praska po grlu, zvija v trebuhu, peče zgaga, teče iz nosa, ostanite doma. Odpovejte se žuru in alkoholu, ki ga, roko na srce, ob takih priložnostih ne manjka. Bolečini pa pustite svoj čas, ni prišla brez razloga, olajšajte jo z ustreznimi zdravstvenimi preparati, telesu pa omogočite čim prejšnjo regeneracijo.