Cent na cent - ni da ni

Se vam varčevanje zdi staromodno kot parne lokomotive in ročno navijanje ure? Doživljate tako imenovano šparanje kot gradnjo piramid v Egiptu, ko vi vendar gradite le digitalni tetris?  Morda menite, da sodobna mladina kvečjemu hecka ne pa spremlja stanje na svojem računu? Tisti mladi, ki so finančno podkovani bi se temu sladko nasmehnili in ne bi komentirali. Mi pa vam povemo, kako je in zakaj. Varčujte.

Objavljeno
20. oktober 2009 19.10
hranilnik
Se vam varčevanje zdi staromodno kot parne lokomotive in ročno navijanje ure? Doživljate tako imenovano šparanje kot gradnjo piramid v Egiptu, ko vi vendar gradite le digitalni tetris?  Morda menite, da sodobna mladina kvečjemu hecka ne pa spremlja stanje na svojem računu? Tisti mladi, ki so finančno podkovani bi se temu sladko nasmehnili in ne bi komentirali. Mi pa vam povemo, kako je in zakaj. Varčujte.

Cent na cent sta dva centa. Skoraj nič. Vendar pa se jima lahko pridružta še tretji in četrti in tako naprej …  »Zrno do zrna pogača, kamen na kamen, palača« ni iz trte izvit pregovor.  Danes bi se lahko glasil »Evro na evro, marsikaj!« : )

Zakaj je bolje imeti denar na banki kot v nogavici?
Verjetno nihče ne hrani denarja v nogavici. Je pa še vedno marsikdo, ki hrani denar doma – v predalu, pod posteljo ali v kakšnem drugem skrivnem kotičku. Z vidika funkcionalnosti ni prav nobene razlike.
Najprej, denar v banki je bolj varen. Za to skrbimo s številnimi varnostnimi ukrepi, saj so ti prvi pogoj za zaupanja vredno poslovanje banke. Banka mora biti pred tveganji ustrezno zavarovana in breme v celoti prenese nase. Banka je vključena tudi v sistem zajamčenih vlog, kar pomeni, da bo v primeru stečaja posamezne banke ali hranilnice država poskrbela za vračilo denarja.
Denar v banki se množi. Če položiš na banko določen znesek denarja, po določenem obdobju gotovo dobiš več, kot si vložil/-a. Koliko, je odvisno od začetnega zneska, oblike in obdobja varčevanja. Tudi če sploh ne varčuješ, ampak imaš denar le na svojem osebnem računu Akeš, dobivaš zanj vsaj minimalne obresti. Poleg tega je to tudi manjša možnost, da ga zapraviš. Vsi vemo, da denar, ki ga imamo na dosegu roke najhitreje nenadzorovano skopni!
Torej, še najdeš kak razlog, da denarja ne prineseš v banko?

Zakaj nisi nikoli premlad/-a za varčevanje?
Zato, ker imaš verjetno vedno več želja kot pa denarja. Z varčevanjem se v naprej pripraviš na nek nakup, da imaš denar takrat, ko ga potrebuješ, na voljo. Če znaš denar, ki ga imaš na razpolago, dobro razporejati, ti ni treba za vsako stvar prositi staršev. Ali ni dober občutek, če si, po končanem obdobju varčevanja ali vezave denarja, sam/-a lahko kupiš nov mobilni telefon, kolo ali celo kaj večjega?
Pametno je z varčevanjem začeti čim prej – če imaš redno žepnino ali pa štipendijo, je to že dobra osnova.

Katera oblika varčevanja ti je pisana na kožo?
Kako razporediš svoj denar je odvisno od tvojih želja in potreb. Najbolje je, da združiš različne vrste varčevanj. Največji delež denarja boš seveda porabil/-a za tekoče potrebe, nekaj pa jih nameni kratkoročnemu ali dolgoročnemu varčevanju.

Vezana vloga ali depozit: Za še nedoločene želje
Če znaš tako dobro ravnati z denarjem, da ga imaš na voljo več kot ga trenutno potrebuješ, ti priporočamo njegovo vezavo. Medtem, ko se tvoji prihranki povečujejo, lahko ti razmišljaš o tem, kako in kdaj jih boš porabil/-a.

Namensko varčevanje: Za konkreten cilj v prihodnosti

Če imaš v prihodnosti konkreten večji cilj kot je potovanje, izobraževanje, športna oprema ipd., se odloči za namensko varčevanje, ki lahko traja od 3 do 60 mesecev. Minimalni mesečni polog za dijake in študente znaša 20 EUR.

Abacent: za zbiranje drobiža
Gre za neopazno, a učinkovito varčevanje, ki ti postopno omogoči, da si lahko privoščiš nenačrtovan priboljšek. Presenečeni boš, koliko evrov ob koncu leta nastane iz centov.

Varčevalni račun: za denar, ki ga ne želiš porabiti takoj
Odpri ga za polaganje denarja, ki ga ne želiš porabiti takoj, hkrati pa bi želiš z njim prosto razpolagati. Višina pologov je poljubna, denar pa ti je na voljo že po izteku 14 oziroma 30 dni.

Dodatne informacije o varčevanju in drugih bančnih storitvah najdeš na spletnem mestu Abanke, lahko pa tudi pokličeš na brezplačno telefonsko številko Abafon 080 1 360 ali pošlješ vprašanje prek elektronske pošte. Še najbolje pa bo, da se kar oglasiš v najbližji poslovalnici Abanke, saj ti bomo osebno lahko najbolje svetovali, kaj bi bila zate najustreznejša rešitev.

Drzni si živeti po svoje - uresničuj želje in sledi ciljem. Naj se svet vrti po tvoje. S pravo obliko varčevanja  lahko postanejo cilji bližji in pot do njih lažja. Na poti do njih ti želimo srečno pot in mirno morje!

Prijazen pozdrav,
tvoja Abanka