»Blitzkrieg« v SBJ

Janez Poklukar je takoj po imenovanju priznal, da bodo bolnišnične finance »sami težko rešili«.

Objavljeno
09. september 2014 22.47
račič urgenca
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Splošno bolnišnico Jesenice (SBJ) po izdanem soglasju vlade s polnimi pooblastili od prejšnjega tedna vodi nov direktor dr. Janez Poklukar. Na vodilno mesto so ga po najhitrejši možni poti sredi poletnih počitnic ustoličili interesi nekaterih zdravnikov v SBJ, interesi nekaterih članov sveta zavoda, ki ga vodi Dušan Krajnik, in ne nazadnje interesi politike. Soglasje k imenovanju je namreč dala vlada Alenke Bratušek v odstopu. Zakaj takšna naglica z objavo razpisa konec julija in poletnim sklicevanjem sej sveta zavoda ter pred zamenjavo politične oblasti v državi, je znano posvečenim, večini ostajajo ugibanja. O tem, ali je bil nekdanji direktor SBJ Igor Horvat moteč za zdravniško kliko v SBJ, ki je zaradi njegovih ukrepov ostala brez vpliva na javne razpise in brez vpliva na izbiro dobaviteljev zdravstvenih pripomočkov, opreme ter zdravil, s tem pa tudi brez nagrad in drugih ugodnosti, ki jih izbrani dobavitelji v zameno za izbor na razpisih omogočajo zdravnikom, denimo »izobraževalna« potovanja v eksotične dežele.

Dejstvo je, da so s pomočjo Krajnikovega sveta zavoda s podporo vrha slovenske politike v SBJ izpeljali kadrovski »blitzkrieg«, čeprav je Horvat med direktorji slovenskih bolnišnic veljal za enega uspešnejših.

Tudi v strokovnih službah ministrstva za zdravje so bili Horvatu neuradno naklonjeni, česar zaradi interesov v. d. zdravstvene ministrice Bratuškove niso smeli povedati na glas.

Sanacijski program, ki ga je pripravil nekdanji direktor Horvat, za Krajnikov svet zavoda ni bil sprejemljiv, hkrati so Horvatu očitali še neotipljive »malomarnosti, ki lahko povzročijo hujše motnje v poslovanju bolnišnice«. Ponovimo: »/.../ ki lahko povzročijo /.../«. S takšno logiko bi verjetno lahko zamenjali prav vsakega direktorja.

A bolj kot očitki o domnevni Horvatovi malomarnosti, ki jih bodo ali potrdili ali ovrgli kriminalisti in drugi nadzorni organi, bode v oči, da je novi direktor SBJ že takoj po imenovanju za Delo priznal, da bodo bolnišnične finance »sami težko rešili«, kar je pred razrešitvijo opozarjal tudi nekdanji direktor Horvat.

Oba, Poklukar in Horvat, se torej strinjata, da se je treba sanacije slovenskega zdravstva lotiti s sistemskimi ukrepi. Kljub temu je Dušan Krajnik o Poklukarjevih ukrepih dejal, da »so bili tako eksaktno vsebinsko in strokovno pripravljeni, da smo se soglasno odločili, da ga imenujemo za direktorja«. Kako je mogoče, da so bili Poklukarjevi ukrepi, čeprav je priznal, da sam bolnišničnih financ ne bo mogel spraviti v red, za svet zavoda »eksaktni«, Horvatovi sanacijski ukrepi pa nesprejemljivi?

Zakaj se morajo v Sloveniji vedno znova in spet in spet ponavljati enake zgodbe, zakaj se morajo vedno nastavljati »naši ljudje«, zakaj obstajajo dvojna merila za »naše« in »vaše«?

Običajni ljudje, ki so občasno tudi pacienti, lahko le nemo opazujejo, kako interesi vodijo slovensko zdravstvo, vodijo Slovenijo, EU in svet.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.