@DC43: Kaj ZDA, Slovenija je dežela priložnosti. Yes you can!

O paradoksih: Zakaj je GGM lahko zadolžen za celotno slovensko gospodarstvo, moti pa nas, da je direktor podjetja?

Objavljeno
29. avgust 2013 14.47
marko*karikatura
Barbara Rajgelj
Barbara Rajgelj

Ni nas motilo, da je bil Gašpar Gašpar Mišič v kabinetu predsednice vlade kot državni sekretar zadolžen za celotno slovensko gospodarstvo, moti pa nas, da bo direktor pomembnega slovenskega podjetja. Primeren je za usmerjevalca celotnega gospodarstva, zlasti 10 milijardnega premoženja v državni last, ni pa primeren za vodenje enega samega podjetja.

Ta paradoks seveda ne govori o tem, da je Gašpar Gašpar Mišič primeren za vodenje Luke Koper, ampak o tem, kako globoko smo padli od časov, ko so bili svetovalci predsednika vlade ljudje z doktorati s Harvarda, danes pa so to gimnazijski maturanti, katerih reference so kuhanje golaža na veselicah strankarskih podmladkov.

Če smo Franca Pukšiča kot državnega sekretarja v vladnem kabinetu še opazili kot nedoumljiv eksces, nas je Janez Janša s svojim lomastenjem po državnem aparatu in gospodarstvu navadil na standard, ko niti ne opazimo, da so v vladi Alenke Bratušek mešetarskost, podizobraženost in ignoranca postale glavne in nujne kompetence za zasedbo najpomembnejših državnih funkcij.

Od dneva, ko je Tina Komel (slovenska komercialistka in političarka, *13. april 1980, Kranj) postala ministrica vlade ene od držav članic Evropske Unije, je vsak lahko vse. Odprto ostaja le še to, zakaj ne bi bil direktor Urada za intelektualno lastnino kar sam lik iz pesmi Martinov lulček in ne le njegov avtor.

***

Dr. Barbara Rajgelj je docentka za civilno in gospodarsko pravo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer predava temelje prava, delovno, socialno in gospodarsko pravo. Raziskovalno se ukvarja s pogodbenim pravom, mobilnostjo gospodarskih družb, pravnimi vidiki industrijske demokracije, v zadnjem času pa po sili razmer tudi s pravnim varstvom pravic otrok ter partnerk in partnerjev v istospolnih družinah. Bila je solastnica gejem in lezbijkam prijaznega lokala Cafe Open. Večkrat na dan se odloči, da ne bo tako zelo kritična, ker ve, da se pri svojih ugotovitvah, ocenah in sodbah lahko moti, pa tudi, da ji to lahko škoduje..., a ne more iz svoje kože.