Dobro jutro: Da ti gre na jok

»Pozdravljeni Najdražji One. Hi Jaz sem razmišlja obisku svojo državo.«

Objavljeno
25. september 2013 21.17
jer/ksevt
Gregor Pucelj, Znanost
Gregor Pucelj, Znanost
To, da brez takšnih in drugačnih računalnikov in globalnih komunikacij ne moremo več živeti, je dejstvo. Dejstvo je tudi, da je v tem elektronskem svetu, kljub posameznim in za zdaj neuspešnim poskusom, da bi ustvarili kakšen nov svetovni sporazumevalni jezik, angleščina prevladujoča in s skoraj neulovljivo prednostjo.

Ker bomo morali, kot kaže, počakati vsaj še nekaj let, da bomo imeli v glavah vgrajene čipe, ki nam bodo omogočali univerzalno sporazumevanje, ne glede na materni jezik, nam kot zasilno rešitev računalničarji ponujajo takšne in drugačne prevajalnike. In ker slovenščina ni angleščina, na kopito katere so praviloma narejeni tudi takšni elektronski jezikovni pomočniki, v naše računalnike vse pogosteje dobivamo sporočila, ki so domnevno napisana v slovenščini; če smo natančnejši, tako so vsaj prepričani njihovi pošiljatelji.

Na primer ... »Pozdravljeni Najdražji One. Hi Jaz sem razmišlja obisku svojo državo. Moje ime je gospodična Geraldine Btiono in jaz sem 23 let star, samski in nikoli poročena nikoli ni imel vsak otrok prej. ps 5,8 fit visoka, povprečna postave, me zanima raziskovanje drug jezik, kultura in lepši družino z veliko kolegi v vašem country. Today sem našel svoj id, potem pa sem izkoristila priložnost, da pišete. Če ste zainteresirani za vodenje našega prijateljstva skupaj v harmoniji, vas prosimo, da mi pišete nazaj. Veselim se, da imajo priložnost za razpravo o stvari v podrobnosti z vami. Prosimo, moj uradni jezik je angleščina.«

Ali pa ... »Potrebujete? Finančna pomoč kakršne koli vrste. Osebni posojila? Poslovni Posojila? Hipotekarna posojila? Kmetijski in financiranje projektov? Dajemo iz posojil v višini 3 % A.P.I. Stopnja! obrnite se na ...«

Seveda se ob taki »slovenščini« lahko nasmehnemo. A v resnici bi nam moralo iti na jok, pa čeprav so za to jezikovno zmešnjavo krivi zgolj slabi računalniški možgani.