Dobro jutro: Dežela poštenih

Kaj bi naredili, če bi med sprehodom po mestu pred seboj nenadoma zagledali debelo denarnico?

Objavljeno
26. september 2013 22.17
ace/denarnica
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Kaj bi naredili, če bi med sprehodom po mestu pred seboj nenadoma zagledali debelo denarnico? Morda ste celo že imeli priložnost, da dokažete svojo poštenost ali nepoštenost, pri reviji Reader's Digest, kjer so preizkušali meščane šestnajstih mest po vsem svetu, so namreč denarnico »izgubljali« tudi v Ljubljani. Da bi bila moralna dilema še hujša, so v dvanajstih denarnicah, ki so jih odvrgli v vsakem od preizkušanih mest, poleg denarja nastavili tudi družinsko fotografijo ter telefonsko številko, tako da res ni bilo izgovora za obdržanje nezasluženega denarja. Kljub temu je prav to naredilo šest Ljubljančanov, a le en prebivalec Helsinkov.

Nekega Ljubljančana so opazovali celo med podleganjem skušnjavi, približno petdesetletni moški je na prenosnem telefonu že začel vrteti telefonsko številko, a se je premislil, se usedel v (drag) avto in se hitro odpeljal. Ga je kaj pekla vest? Seveda so bili še slabši primerki: Lizbončani so vrnili eno samo denarnico in še to hvalevredno dejanje sta izvedla nizozemska turista, slabo so se odrezali tudi prebivalci Madrida in Prage. Pri reviji pravijo, da na vračanje ni vplivala revščina ali bogastvo, v indijskem Mumbaju so vrnili devet denarnic, v Zürichu le štiri. Prav tako ni bilo odločilno, ali je denarnico našel moški, ženska, otrok ali upokojenec, poštenost in njen manj privlačni pol sta enakomerno razporejena po vsej zemeljski obli.

Če ni izgovorov, je torej najpomembnejša odločitev vsake posamezne družbe, da bo spodbujala poštenost in kaznovala nepoštenost? Komur je do svoje države, bo želel biti za zgled: pri newyorški univerzi Columbia so razkrili najsrečnejše države sveta in morda ni naključje, da se v prvi deseterici drenjajo tiste severnoevropske, katerih državljani so najbolj prizadevno vračali denarnice.