Dobro jutro: Dobro jutro, tviter

Zjutraj se zbudiš, si umiješ obraz, in prvo lepo idejo, morda misel, ki si jo prebral, deliš z ljudmi.

Objavljeno
24. marec 2013 16.08
Posodobljeno
25. marec 2013 05.00
TWITTER HACKED/
Vesna Milek, Sobotna priloga
Vesna Milek, Sobotna priloga
Na terasi hotela Bernardin med dopoldanskim vrvežem Sofa k mizi prisede mladenič s turbanom. Ravi Singh velja za guruja političnih kampanj. Revija USA Weekend Magazine ga je razglasila za enega izmed petih najvplivnejših posameznikov, ki prek svojih spletnih storitev vplivajo na potek ameriških volitev. Če kdo, te bo on prepričal, da vstopiš v tviter svet, ironično pravi Iva. Nič ne bo, se nasmejem. Mislim, da sem nepreklicno analogen tip, šele nedavno sem na prigovarjanje kolegov novinarjev odprla FB račun.

In kaj delaš na facebooku? me vpraša pozorno. Kako komuniciraš s svojimi prijatelji? Nikakor, pravim. Večine niti ne poznam. Dam gor članek, in to je to. Napaka, se nasmehne.

-Poglej, predstavljaj si Facebook kot svojo dnevno sobo. Kaj narediš, ko koga povabiš domov? Ga postrežeš, mu ponudiš kavo, čaj? Najbrž že, rečem. Še vedno se smehlja. No in potem? Ga vprašaš, kako je? Tudi. Kam to pelje. Počutim se kot šolarka. No, vidiš, svojih prijateljev na FB tega ne vprašaš, ne? Do njih se ne obnašaš ravno prijateljsko, čeprav si jih ti povabila k sebi. Zdi se, da se je spletni guru odločil, da me spreobrne. Tviter je še boljša stvar, pravi. Njegove oči se hudomušno zasvetijo. - Ker z njim vsak dan lahko narediš nekaj lepega za svet. - Lepega za svet? Da osebam, ki jih ne poznam, vsiljujem svoj pogled na svet? Novinarka si, torej to že počneš, mar ne, reče. Zakaj ne bi tega počela še boljše. Ni težko, nadaljuje. Zjutraj se zbudiš, si umiješ obraz, in prvo lepo idejo, morda misel, ki si jo prebral, deliš z ljudmi. Ta lepa misel pritegne k sebi druge lepe misli, ki bi jih drugi delili s tabo, in tako se začne. Nekega jutra se zbudiš in vidiš, da pomagaš spreminjati svet. - Kako lepo zveni. Za hip me zamika.

A so stvari, ki jih je Ravi Singh pozabil povedati. In ker še vedno nisem prepričana, ali gre res za željo polepšati dan ali čisto preprosto starodavno človeško željo po vplivu, sem namesto tvita za dobro jutro raje napisala tole.