Dobro jutro: Eureka

Objava dobrih in spodbudnih novic ali ohrabrujočih in pozitivno sugestivnih misli se zdi nemalokrat izumetničena.

Objavljeno
30. september 2013 21.48
AUSTRIA/
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura
Objava dobrih in spodbudnih novic ali ohrabrujočih in pozitivno sugestivnih misli se zdi nemalokrat izumetničena. Ne gre toliko za težke čase, v katerih menda živimo, naši predniki so se morali spopadati še z veliko hujšimi težavami, ampak za vsesplošno letargijo in odvisnost ali celo zasvojenost s slabimi novicami, ki se je je zelo težko znebiti.

Prav malo pomaga, če beremo optimistične zgodbe iz tega ali onega konca sveta, navajeni smo, da dobimo servirane zgolj slabe vesti. Več ko jih je, bolj je zadoščen naš večno nezadovoljni ego. Vesele zgodbe s srečnim koncem nas celo motijo, če gre nam slabo, smo pač še slabše volje, če gre drugim nekoliko bolje. Težave je lažje prenašati, če misliš, da se jih otepajo vsi, krize in vojne nam na videz lajšajo pestovanje lastne nesreče.

Je mogoče torej zmanjšati nezadovoljstvo z naštevanjem točk na zemeljski obli, kjer se ljudem godi še veliko slabše kot nam? Državljanska vojna v Siriji, pokoli islamistov v Nigeriji in Tanzaniji, skoraj izbrisan ribji fond na Novi Funlandiji, rekordna brezposelnost v Grčiji in Španiji, izbruh kolere v Kongu, petdeset mrtvih v obračunu mehiških narkokartelov ... Pravzaprav zadeva ne deluje, s takšnimi dogodki se pač ne identificiramo, vsaj ne dovolj, da bi nas lahko potolažili.

Tako nam ne preostane drugega, kot da kljub temu poiščemo kakšno dobro novico. Pravkar sem prebral eno – znanstvenikom na univerzi Illinois je uspelo sestaviti baterijo za mobilni telefon, ki je tisočkrat močnejša od dosedanjih litijevih, napolniti pa jo bo mogoče že v eni sami sekundi. Hočeš nočeš novica, ki jo bodo veseli tako rekoč vsi. Ups, nekdo bo zagotovo ugotovil, da bo zadeva predraga, poleg tega pa bodo z njo spet služili pogoltni ameriški kapitalisti. Popolnih dobrih novic očitno ni.