Dobro jutro: Hvalnica gobam

Gobe so v ruski kulinariki enako nepogrešljive kot kaviar, vodka in palačinke.

Objavljeno
20. september 2012 20.54
Posodobljeno
21. september 2012 06.00
bra_Gobe
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
V časih lakote, ki so bili v največji državi na svetu pogostejši kot časi izobilja, so prebivalce ohranjale pri življenju, v času posta pa so še zdaj neprecenljiva zamenjava za meso.

Gobarjenje je v Rusiji daleč najbolj priljubljena prostočasna dejavnost, ki ima večtisočletno tradicijo. Jesensko iskanje skritih zakladov imenujejo kar tihi lov, pred katerim se je treba v skladu s staro pogansko tradicijo pokloniti ruskim gozdnim duhovom. Te so po ruski besedi za gozd poimenovali lješije in so videti kot ljudje z modrimi obrazi in zelenimi očmi, lasmi in brado ter kozjimi rogovi, ušesi in nogami. Bajeslovna bitja so neprizanesljiva do vseh uničevalcev gozdov pod njihovo zaščito.

Ob zgodnji jutranji zori, ko se iz zemlje še dvigajo meglice, se s pletenimi košarami v gozd odpravi čedalje več ljudi. V gobji zamaknjenosti zlasti neizkušeni gobarji v prostranih ruskih gozdovih radi zaidejo in za nekaterimi se za vedno izgubi vsaka sled. So se mogoče zamerili gozdnim duhovom?

»To so ljudje asfalta. Ljudje, ki so odrasli v mestu. Ljudje iz vasi se v gozdu ne izgubljajo,« pravi reševalec Aleksander Zmanovski. Ustanovitelj internetne gobarske spletne strani Aleksander Kuznecov pa je prepričan, da so Rusi izgubili občutek za gozd. »Civilizacija je prinesla številne negativne učinke. Eden od njih je, da ljudje izgubljajo svoj naravni instinkt.«

Podobno bi lahko rekli tudi o Sloveniji, kjer na gobarskih spletnih straneh zadnje dni kar mrgoli pritožb nad nabiralci, ki plenijo slovenske gozdove in za seboj puščajo na kupe smeti. Ker inšpektorji očitno niso kos kršitvam »gobarske zakonodaje«, na pomoč kličemo kar gozdne duhove.