Dobro jutro: Hvalnica učenju

Naj bo iz papirja ali na tablici – počasi mi postaja vseeno, iz česa je ali kje je –, šteje občutek, ko jo prvič vzameš roko: neprebrano knjigo.

Objavljeno
27. avgust 2013 19.56
jer Knjige, knjizne police, knjiznice, arhivi , dokumenti - Sobotna
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Manj vem o njej, bolje je morda za naju. Več vem o njenem avtorju, manj je nevarnosti, da bi nama spodletelo. Knjigi in meni. Razmerje z njo je vedno intimno, zato je prvoosebna tudi tale pripoved. Govori o učenju.

Pravkar se spuščam v svež bralni odnos z Josepom Plajem, pričakujem, da me bo prevzel, čeprav ni vnaprej samoumevno, da mu bom prikimavala. Katalonski pisatelj Pla (1897–1981) je nujno branje, vsaj v Evropi (Sredozemlja). Lahkotno in z neobremenjeno radovednostjo, brez teže jasno izoblikovanega mnenja, a že z védenjem, da je imel oko prodorno kot igla in jezik dobro izmojstren, jemljem zdaj v roke njegove dnevniške zapise Sivi zvezek.

Eden najboljših prozaistov, kronist in novinar, po slogu pa kultiviran grafoman in ambiciozen dandi v njih razkriva katalonsko družbo in njene strahove pred skoraj sto leti, ko je izbruhnila španska gripa.

Jasno je, da se slači tudi sam. Hoče se razgaliti, dnevniška forma ni naključna izbira, čeprav nemara drži, da se najhitreje do golega razkrije tisti, ki bi se želel čim bolj skriti. Nagota je dobra maska. Pla med svojim jasnim plesom besed uči o človeku, malem ali velikem, in govori skozenj tudi o lastnem odnosu do režimov, na primer. Piše o preteklem, in ker je zgodovina na svoj bizaren način vedno aktualna, nekako razpreda o sedanjem; morda sploh zdaj v krizi, ko so v Barceloni politično bolj kot kdaj prej v ospredju vprašanja volje in moči.

Knjiga lahko za vselej pove, kar na glas trobijo, a sproti pozabljajo mediji. Neredko potegne v globino, kar bi zbledelo na površini. Prav zato toliko šteje občutek, ko jo prvič vzameš v roke: neprebrano knjigo. Sploh če veš, da za njo stoji človek, ki je podrobno zajemal iz vsakdanjika, da bi o njem učil večnost.