Dobro jutro: Kot v raju

Ste opazili že kakšnega »bubrega v loju«?

Objavljeno
08. april 2014 21.42
Tanja Jaklič, kultura
Tanja Jaklič, kultura
Vsepovsod se sliši ta fraza, ki pove, da se ima nekdo lepo. Zelo zelo lepo. Včeraj, recimo, prisluhnem klepetu dveh prijateljev na bencinski črpalki in eden reče drugemu, da nekdo uživa na morju kot bubreg v loju. V neki vasi, pravi soseda, imajo težave z vodo, a na zajetju – spet en bubreg v loju – živi vikendaš. Proti večeru vzgajam otroke. Ne očitam ne ležanja na kavču ne buljenja v računalnik, rečem pa, da sta kot bubrega – torej ne počneta nič. Gledata me začudeno; kaj pa sploh je to?

Črv v olju, odgovorim. Toda nisem prepričana. Zakaj bi se imeli črvi lepo ravno v olju? O tem družboslovci ne vemo veliko, zato vprašam na biotehniško fakulteto. »Kako se počuti črv v loju, ne vem, je pa to lahko odlična hrana za trakulje ali nekatere ličinke, ki jim pravimo tudi črvi,« odgovori profesorica, ki se ukvarja predvsem z morfologijo nevretenčarjev. Mimogrede pove tudi to, da je bubreg pravzaprav izraz za ledvico in tako fraza pomeni, da je nekdo zaščiten in zavarovan kot ledvica v maščobi.

Od kod zdaj ledvica, vprašam jezikoslovce na inštitutu. Frazem je prevzet v pogovorno slovenščino iz srbščine, hrvaščine ... kjer prav tako pomeni biti dobro spravljen ali živeti brezskrbno, celo živeti kot v raju. Po slovensko bi se temu reklo »živeti kot vrabec v prosu«, pravi jezikoslovec. Bubrega poznajo poleg Hrvatov in Srbov še Bolgari in Makedonci, fraza je znana tudi v ruščini, kako dolga je bila njena pot do današnjega pomena, pa ne ve nihče. A z malce domišljije. Ledvice v loju, kot so videti pri zaklanem prašiču, so očitno nekje nekoč nekoga asociirale na življenje v izobilju, na življenje brez skrbi. Naj torej živijo bubregi! Posebno če ste to kar vi!