Dobro jutro: Pasje življenje

Starejši ko sem, manj mi je jasno, zakaj imajo mestni ljudje pse.

Objavljeno
28. avgust 2013 22.45
Pets Saving Old Pets
Peter Kolšek, kultura
Peter Kolšek, kultura
Starejši ko sem, manj mi je jasno, zakaj imajo mestni ljudje pse. Dobro, razumem, da veliko štirinožnikov izsilijo otroci, ki so v določeni fazi odraščanja sposobni oddajati znake, da bodo brez žive kosmate igrače vsak čas izdihnili, razumem tudi stare gospe, ki se raje pocrkljajo s pudljem kot z likerjem, razumem celo samske osebe, ki jim pes pač predstavlja določeno obliko partnerstva. Ni pa mi jasno, kakšne probleme rešujejo ljudje, ki živijo v standardnih družinah, z otroki ali brez, pa si zraven nakopljejo še enega družinskega člana, ki prihaja iz živalstva, in so na ta njegov povzdignjeni status, ki so mu ga v svoji dobroti podelili, celo ponosni.

Preden se komu iz društva ljubiteljev živali vzdigne ogorčenje nad takšnim barbarskim rezoniranjem, naj povem, da imam pse čisto rad. V času mojega odraščanja smo imeli pred hišo štiri zapovrstjo in sploh nimam nobenega problema psa kadarkoli počohati; saj vsi vemo, kako jim to gode. Nasprotno, rečem lahko celo, da se psi lepijo name, kot da obstaja med nami nekakšen skrivni dogovor.

In najbrž je ravno v tem razlog, da tako težko prenašam prizore, ki sem jim vsak dan priča v dvigalu: mrcine, zlasti velike, s sklonjeno glavo čakajo, da pridejo do pritličja, težko dihajo in se od notranje napetosti tresejo. A kot da to ponižanje še ni dovolj, morajo potem na tri-, štirimetrski vrvici do prve zelene površine, da pač opravijo, česar v stanovanju v nasprotju s svojim gospodarjem ali gospodarico ne morejo. In ta dva: vlečeta se za njim kot megla, če je jutro, ali kot zapornik na obveznem sprehodu, če je večer. In kaj sploh počne pes vse božje dni v stanovanju, zunaj pa mačke in polna luna!

Ali ni tako, da so mestni psi, tisti z urejenim statusom seveda, lepa prilika o tem, kako pes in človek družno živita pasje življenje?