Dobro jutro: Vrnite nam Metalko!

Pa imamo še nekaj skupnega z Evropo: evropski teden mobilnosti, ki se bo končal z dnevom brez avtomobila

Objavljeno
18. september 2012 00.10
Milan Vogel, kultura
Milan Vogel, kultura

Namen tega »projekta« je omejevanje prometa, s čimer naj bi pripomogli k zmanjšanju izpustnih plinov in s tem k izboljšanju zraka, brez katerega pač ne moremo; in seveda tudi spodbujanje kolesarjenja, hoje in uporabe javnega prevoza.

Omejitve v tem tednu zadevajo predvsem voznike osebnih avtomobilov, izvajali pa jih bodo večinoma v središčih mest. Udeležuje se ga skoraj tisoč sedemsto mest, od tega dvanajst slovenskih, in celo po eno v Braziliji, Kanadi in na Tajvanu.

Da bi evropski teden mobilnosti morda kdaj prerasel v svetovnega, je upanje goljfivo, samo če pomislim, kakšen odnos do okolja, kar zadeva izpušne pline, imajo ZDA in Kitajska, zato ostanimo kar doma, v »najlepšem mestu na svetu«.

Ljubljana se je v zadnjih letih neverjetno spremenila in to gotovo na bolje. K temu niso pripomogli le obnovljeni trgi in fasade, marveč tudi več na novo zgrajenih ali obnovljenih mostov in kljub nekaterim pomislekom tudi zaprtje precejšnjega dela centra za promet.

Za marsikoga je zaprto območje preveliko (pri vsakem posegu v »staro« se najde kakšen nergač), predvsem pa, da ni smiselno, da čez Tromostovje ne vozi nobeno potniško vozilo (seveda na »čisti« pogon), saj je Plečnik prav s tremi mostovi reševal prometne težave. Dva »kavalirja« za pet ali šest ljudi nikakor ne moreta nadomestiti kakšnega trolejbusa.

Precej pa bi k zmanjšanju onesnaževanja zraka – ne le v centru, ampak v celotni Ljubljani in okolici – pripomogla struktura trgovin v širšem središču mesta. Večina trgovin je specializiranih za draga oblačila za anoreksična bitja, po vsako tehnično reč pa je treba v nakupovalne centre. In ko stojiš v koloni na Šmartinski, nostalgično razmišljaš o nekdanji Metalki ali Centromerkurju.

Vrnite nam ju!