Dva tigra na Povšetovi za Rožnikom

Vi in vaši otroci lahko pozabite na 4000 metrov prostora za bivanje, na oskrbo na domu ali celo na podporo banke.

Objavljeno
06. september 2013 11.52
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Ljubljanski živalski vrt je kupil dva sibirska tigra, Danuto in Amurja. Živali kot živali in investicije so pač investicije.

In oh, živela bosta v eni od največjih ograd v Evropi. Živalski vrt je namreč le besedna igra za živalski zapor. Vrtovi na Povšetovi, saj razumete.

Bodimo pozitivni in v duhu Pijevega življenja na bivanje tigrov v živalskem zaporu glejmo kot na srečni dogodek.

Zakaj pa bi si tiger, ta malo večja mačka, sploh želel živeti v prostranih džunglah, kjer bi se ga domačini bali ali nanj streljali, pa še na kakšnega jelena bi moral skočiti. Živ dolgčas. Tako ali tako so tigri zdaj že rojeni v ujetništvu.

Ni ga čez ogrado, otroške oči, utrujene starše, ljubljansko meglo in redne obroke. Tudi zdravniška oskrba je zagotovljena. Pridejo na dom.

Tigri se sicer ne sprehajajo po Rožniku. Že če kam zaide avtohtoni medved, volk ali celo srna je na nogah cela država, da te osebe živalskega izvora postreli.

Ne vem, kako naj to povem, za živalski zapor niso dovolj zanimive, te - avtohtone živali. Poleg tega pa volka že imajo in medveda tudi, srne pa tako ali tako niso ne vem kakšen magnet za obiskovalce. Tista milina, krhek vrat in nekaj trave. Neatraktivno.

Čeprav tigri prihajajo od nekje, kjer so jim dali imena, očitno ta niso dobra. Nov dom, novo ime, tako gre to. Tiger je v kletki in nič ne more proti marketinškim prijemom vodstva. Se bo že navadil na novo ime, sicer pa, kaj tigri sploh vedo o imenih? Ali bodo starši vlačili svoje otroke gledati živali v ujetništvu, če jim bo ime Luka Žan ali pa kaj bolj navihanega kot Zetor ali nemara Matrix?

Poimenovali so jih kar po sponzorju. Ali tigri jočejo?

In zdaj še malenkost. Vrednost projekta: pol milijona evrov. Banka, ki se sicer krotoviči od slabega poslovanja, pa je velikodušno pomagala.

Dve družini bi s pol milijona evrov živeli kot v vrtovih z ogrado, z zagotovljeno zdravniško oskrbo, a kaj bi to.

Vi in vaši otroci lahko pozabite na 4000 metrov prostora za bivanje, na zdravniško oskrbo na domu ali celo na plemenito podporo banke. Čisto po domače povedano nimate dovolj črt na hrbtu in obstaja zelo velika verjetnost, da nihče ne bo plačal, da bi vas prišel gledat.

Naj ste še tako krasni ali strašni. Ste le nezanimiva avtohtona pasma. Držite se na varni razdalji, sicer bo joj.

Sporočilo za otroke bo vzgojno. Plačati je potrebno, da gledate živali, ki so jih nasilno odpeljali iz naravnega okolja. Najprej posel, potem pa vse ostalo.

Projekt je podprla banka, ki ima resne težave. Vsakršne. Ampak dete, stvari niso v resnici takšne, kjer so veze, tam je pot.

Otroci pomnite - nekatere živali so dražje kot druge in zato menda bolj zanimive. V ogradah so zato, da ljudje lahko buljijo v njih.

Starš se bo lahko na obisku v živalskih zaporih zazrl otroku v oči in rekel:

»Srček moj, na splošno uničujemo planet, ampak poglej vendar tigra - kaj nista sijajna!«