Etnično čiščenje: Srebrenica in izbrisani

Ob Ljubljane do Srebrenice ni daleč. In od Strasbourga do Haaga tudi ne.

Objavljeno
11. julij 2012 13.41
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga

Danes je ena najbolj žalostnih obletnic novejše evropske zgodovine. Je obletnica padca Srebrenice in pokola, ki se je zgodil pred očmi enot, pokritih z modrimi čeladami. Najstarejša žrtev, ki jo bodo letos pokopali na pokopališču pri Potočarih, je bila leta 1995 stara 94 let.

Obstaja minimalno zadoščenje. Človek, ki je vodil etnično čiščenje v Bosni, general Ratko Mladić, je danes v Haagu. Sodijo mu. Od začetka vojne v Bosni je minilo 20 let, od poboja v Srebrenici je minilo 17 let. Sodstvo dela počasi. A svoje vendarle naredi.

Obstaja poseben razlog, zakaj se velja s posebno spoštljivostjo spomniti na žrtve etničnega čiščenja. V dokumentih Evropskega sodišča za človekove pravice je bila besedna zveza „etnično čiščenje" pred nekaj tedni prvič omenjena tudi v povezavi s Slovenijo. Besedno zvezo "etnično čiščenje" sta v ločenih mnenjih uporabila dva sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice. Oba sta govorila o izbrisanih. Govorila sta o posebni obliki etničnega čiščenja, čiščenju, ki je bilo izvedeno ob pomoči administrativnih mehanizmov.

Ob Ljubljane do Srebrenice ni daleč.

In od Strasbourga do Haaga tudi ne.