Evropska (stran)pota: Evropa za nabiranje prahu

Kako EU deluje v praksi, lahko vsakdo izkusi ob selitvi v tujino.

Objavljeno
06. september 2013 16.37
EU-PARLIAMENT/ELECTIONS
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Enotni notranji trg, ki ima že več kot pol milijarde potrošnikov, je eden od največjih dosežkov evropskega povezovanja. V evropski komisiji priznavajo, da je skupni trg dve desetletji po njegovem oblikovanju še vedno projekt v nastajanju. Tako njegovo krepitev na področju energetike, digitalne ekonomije ali transporta obravnavajo kot pot do gospodarske rasti in delovnih mest. Komisar za notranji trg Michel Barnier je še posebno ponosen na tričetrtinsko znižanje stroškov mobilne telefonije.

Kako EU deluje v praksi (letošnje leto so v Bruslju razglasili kar za leto državljanov), lahko vsakdo izkusi ob selitvi v tujino. Ne zapleta se le pri priznavanju poklicnih kvalifikacij in pravicah, ki izhajajo iz socialne zakonodaje, marveč tudi pri bolj banalnih stvareh, kakršni so avtomobili. Pravzaprav pri njihovi registraciji v evropski »tujini«. Težava ne more biti majhna, saj gre po podatkih komisije vsako leto iz ene v drugo članico kar 3,5 milijona vozil. Njihovi lastniki morajo plačevati posebne davke in se ukvarjati z zapletenimi birokratskimi postopki.

Pri selitvi znotraj EU mora lastnik registrirati avtomobil v državi, v kateri ima na novo prijavljeno bivališče, četudi bo ostal le leto ali dve. Skupne ureditve na evropski ravni ni, načeloma velja za sprejemljiv rok za menjavo registrskih oznak pol leta. Belgija ima še posebno stroge predpise in zahteva, da si novinec v državi priskrbi tukajšnje tablice takoj po selitvi. Ker je procedura zamudna in draga, se veliko evropskih tujcev po neuradni prestolnici EU še dolga leta raje vozi z avtomobilom, registriranim v njihovi domovini.

In kako je videti postopek uvoza avtomobila, ki je bil prej registriran v drugi članici, v Belgijo? Kljub opevanemu notranjemu trgu se moraš najprej odpraviti na carinsko upravo, kjer uradnik podatke s prometnega dovoljenja v približno polurnem postopku prepiše na poseben belgijski obrazec. Strošek postopka − en evro. Toda: pravi stroški nove registracije starega vozila šele pridejo na vrsto. Če je avtomobil starejši od štirih let, mora v Belgiji še na poseben tehnični pregled. Lastnik je vsaj ob sto evrov.

Sledi avtomobilsko zavarovanje, v Belgiji je med najdražjimi v Evropi. Nato se lastnik vozila lahko odpravi na tukajšnji center za registracijo vozil. Tam vzamejo pod drobnogled homologacijo. To potrdilo, po katerem avtomobil ustreza evropskim standardom, naj bi veljalo za vso EU. Uradnica se je sprva sicer trudila in začela prepisovati podatke iz mojega slovensko-evropskega dokumenta, a je na koncu obupala. Poslala me je na Ford, kjer da bom dobil belgijsko-evropsko homologacijo. Nanjo sem moral čakati teden dni in plačati 120 evrov .

Tako sem izpolnil vse pogoje za belgijsko prometno dovoljenje za dobro leto dni stari avtomobil. Dan pozneje je poštar prinesel registrsko tablico. Država izda le eno, uradno, ki mora biti nameščena na zadnji strani vozila. Drugo si lahko narediš pri kateremkoli ključavničarju. Pričakujem še položnico za plačilo posebnega davka za prvo registracijo v Belgiji in še redni avtomobilski davek. V evropski komisiji so izračunali, da taki birokratski postopki stanejo v povprečju štiristo evrov in trajajo mesec dni.

Komisar za industrijo Antonio Tajani je lani v okviru krepitve notranjega trga na veliko napovedal olajšanje postopkov. Na njegovih predlogih se očitno le nabira prah.