GZS: dvig DDV je gašenja požara z bencinom

Novinarski ceh pa poziva vlado, naj omogoči razmere, v katerih bodo lahko mediji nemoteno delovali.

Objavljeno
03. oktober 2012 13.48
Posodobljeno
03. oktober 2012 13.56
K. V., Pi. K., Delo.si
K. V., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) nasprotuje vsakemu povečanju davkov, s katerim naj bi se povečal priliv v proračun.

Kot piše STA, Gospodarska zbornica meni, da je v razmerah gospodarske recesije in upadanja standardov dvigovanje DDV za različne proizvode in storitve, še posebej za časopise in revije, ukrep, ki je enak gašenju požara z bencinom.

»Namesto, da bi država lajšala težave gospodarstva z zmanjševanjem davkov in z ukrepi odpravljanja administrativnih bremen, načrtuje povečevanje davkov. To bo drastično poslabšalo ekonomski položaj posameznih gospodarskih subjektov,« je zapisal predsednik GZS Samo Hribar Milič.

Mali založniki brez rezerv

Časopisna panoga je sredi globoke krize, ki se še zaostruje in otežuje preobrazbo izdajateljev v smeri digitalizacije medijev. Kot je ocenil, bi dvig davčne stopnje za DDV z 8,5 na 20 odstotkov, ki ga je napovedala vlada, za številne gospodarske subjekte, založnike časopisov in revij, pomenil zanesljiv konec poslovanja, navaja STA.

Pretežna večina, osemdeset odstotkov, založnikov je mikro in malih družb, ki so bile že do sedaj prisiljene skrajno racionalizirati svoje poslovanje in tako rekoč nimajo več rezerv, je opozoril Hribar Milič.

Znižanje prihodkov

To po njegovih pojasnilih pomeni, da bodo prisiljeni odpuščati zaposlene in prenehati s poslovanjem podjetij. Izdajatelji, zlasti v razmerah, ko se na slovenskem trgu domače povpraševanje močno krči, zvišanja davka ne bodo mogli prenesti na potrošnike, kar bi pomenilo neposredno znižanje njihovih prihodkov.

»Priliv v proračun iz naslova povišanja DDV za tisk bi bil zanemarljiv v primerjavi z gospodarsko in socialno škodo, ki bi ga povzročilo prenehanje poslovanja številnih gospodarskih subjektov v tej panogi. GZS zato poziva vlado, da ne sprejme tega ukrepa, ampak sprejme ustreznejše ukrepe za povečanje prilivov v proračun in predvsem zagon gospodarstva,« je še izpostavil Hribar Milič, zaključuje STA.