Habsburžani: Češko pivo

Daleč najbolj cenjeno pivo je točeno, nižje na lestvici je ustekleničeno in še veliko nižje je pivo v pločevinki.

Objavljeno
07. marec 2013 16.33
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Včeraj je osrednji češki gospodarski časopis Hospodářské noviny objavil članek o znani češki pivovarni Staropramen, katere pivo je priljubljeno tudi v Sloveniji; letos namerava praška pivovarna v restavracijah in barih širom Češke zamenjati svoje kozarce z novo oblikovanimi. Po pisanju časopisa želijo s tem podpreti prodajo piva v lokalih, ki je v zadnjih letih v upadu.

Morda je res v upadu, a ne glede na to so Čehi še vedno zapriseženi pivci piva, do katerega imajo prav poseben odnos. Najprej, so mi pojasnili sogovorniki na Češkem, je treba upoštevati strogo hierarhijo glede embalaže; daleč najbolj cenjeno pivo je točeno, nižje na lestvici je ustekleničeno in še veliko nižje je pivo v pločevinki. Tega polnijo samo za izvoz, so mi pojasnili med obiskom slavne pivovarne v Čeških Budejovicah, saj ga Čehi sploh ne pijejo. Dobil sem vtis, da bi oni pivo v pločevinki odprli le v vojnih razmerah.

Tudi pri točenem pivu so razlike; največje pivnice, kjer natočijo največje količine piva, ponujajo povsem sveže, nepasterizirano pivo, kar zahteva posebno skrb pri čistoči naprav. In seveda dovolj hitro praznjenje sodov, da se njihova vsebina ne pokvari. Plzenska Pivovarna, ki si je na češkem trgu pridobila poseben status, tudi s cenami svojega Prazdroja (Urquell po nemško), na primer menda kar sama skrbi za čiščenje točilnih naprav, kjer se toči njeno pivo. Češ da le tako povsem zanesljivo zagotavlja kvaliteto piva, ki priteče iz točilne pipice. Ko pripeljejo pivo, njihovi delavci tudi očistijo točilne naprave.

Odnos Čehov do svojega piva in njegovega pitja sem v najlepši luči doživel med počitnicami na obali jezera Lipno, največjega češkega jezera ob naravnem parku Šumava, nedaleč od tromeje z Avstrijo in Nemčijo. Spali smo v skromni počitniški hišici, ki pa je imela manjšo klubsko sobo, v kateri je bila tudi prava pravcata točilna naprava za pivo. Ob prihodu nam je lastnica nanjo povsem brez vprašanja priklopila sveži sod plznskega prazdroja, ki smo si ga lahko nato kar sami točili v kozarce in v zvezek beležili število vrčkov (odličnega!) popitega piva. Na koncu počitnic smo ga plačali po res sindikalni ceni. Češka, obljubljena dežela!