Habsburžani: Kobra ali belouška?

Tragedija v avstriji je močno okrnila ugled specialne enote, imenovane po smrtonosni strupeni kači.

Objavljeno
19. september 2013 16.12
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Avstrija je po torkovi tragediji še v šoku, a slej kot prej se bodo morali vprašati, kaj je šlo narobe, da je nek divji lovec pokončal štiri ljudi in povsem osmešil specialno enoto policije Cobra.

Slovenski specialci so seveda gentelmensko zavrnili komentar na delo svojih avstrijskih kolegov. Na vprašanje, kako ocenjujejo akcijo, so zapisali le, da o dogodku nimajo nobenih uradnih informacij, zato ne morejo »komentirati dogodkov, posledic oziroma oceniti celotne situacije«.

Čeprav direktor avstrijske policije zatrjuje, da policisti niso podcenili nevarnosti, pa je tragedija vsaj močno okrnila ugled njihove specialne enote, imenovane po smrtonosni strupeni kači.

Dejstva so takšna: lovca je po umorih lovilo 120 pripadnikov specialne enote, ki naj bi bila izurjena za posredovanje v najtežjih primerih (terorizem, ugrabitve, ropi ipd.) in temu primerno opremljena. Kljub temu se je na koncu lovec pokončal sam, »komandosi« so našli le njegovo zoglenelo truplo.

Za dostop do kmetije 55-letnega Alojza H., s katere je ta neutrudno streljal iz različnih pušk, so morali specialci poklicati na pomoč kar vojsko - za kritje so uporabili vojaške oklepne transporterje. Glede tega so v slovenski policiji povedali: »Naša enota ima na razpolago več oklepnih vozil, ki se lahko uporabijo v varnostnih dogodkih z visoko stopnjo tveganja, ko je lahko ogroženo življenje policistov. Slovenska vojska ni pristojna za ukrepanje v takih primerih.«

K vtisu niso pripomogle niti nekatere izjave po končani akciji. »Veseli smo, da smo akcijo lahko po 24 urah končali,« je povedal glasnik policije Ronald Scherscher. Poveljnik enote Cobra pa je za avstrijsko televizijo dejal, da so imeli težave s preiskovanjem lovčeve hiše, saj se »v njej niso znašli«.

Novinarki nemške tiskovne agencije DPA sta brez ovinkarjenja zapisali, da je bil poskus prijetja divjega lovca »fiasko«.

Da pa vendarle ni šlo za »običajnega« divjega lovca, dokazujejo tudi posnetki orožarne, ki so jo odkrili na njegovi kmetiji, v skrivnem bunkerju, kjer je morilec tudi končal svoje življenje.