Habsburžani: Stoletna pivovarska vojna

Trenutno je po svetu med pivovarnama kar 40 sporov za blagovno znamko in še 70 drugih postopkov.

Objavljeno
10. oktober 2013 16.16
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Znana pivovarna iz Čeških Budějovic je dosegla pomembno zmago v boju z ameriško-belgijskim pivovarskim gigantom Anheuser-Busch In-Bev. V več kot stoletnem sporu se borita za pravico do uporabe imena budweiser.

Italijansko sodišče je namreč pred dnevi odločilo, da In-Bev zavaja z uporabo znamke budweiser in jo je zato umaknilo iz registra blagovnih znamk. Hkrati je sodišče češki pivovarni Budějovický Budvar dovolilo prodajo svojega piva pod znamko budweiser, medtem ko morajo Američani z italijanskega trga svoje pivo budweiser umakniti. Odvetnik češke pivovarne Stefano de Bosio je povedal, da bi lahko sodba vplivala tudi na druge tožbe med pivovarnama, saj določa, da tradicionalnim imenom pripada enaka stopnja zaščite kot uradnim imenom.

To je le zadnja epizoda v epskem boju med pivovarnama, ki se vleče že več kot sto let − prvi pravni spor sega v leto 1907. Trenutno je po svetu med pivovarnama kar 40 spotov za blagovno znamko in še 70 drugih postopkov.

Na območju Čeških Budějovic so pivo varili že v trinajstem stoletju. Ker je bilo mesto v nemščini imenovano Budweis, so nekaj sto let pozneje začeli variti in prodajati pivo pod imenom budweiser. V dveh pivovarnah: nemško govoreči meščani so ustanovili pivovarno Budweiser Bier Bürgerbräu (budvarska meščanska pivovarna), češko govoreči pa pivovarno Budějovický Budvar. Tretja pivovarna, ki se je odločila proizvajati pivo budweiser, pa je bila ameriška Anheuser-Busch. Slednja je pivo pod to blagovno znamko v ZDA in Kanadi začela tržiti prva, že leta 1876. Češka pivovarna pa »šele« leta 1895.

Zato Američani vztrajajo, da so to pivo registrirali prvi in imajo pravico ime uporabljati po vsem svetu. Pivovarni iz Budějovic pa dokazujeta, da lahko ima takšno ime le pivo, varjeno v tem mestu. Obe strani sta poskušali spor zgladiti že večkrat, že davnega leta 1907 sta se dogovorili, da bodo Američani ime budweiser uporabljali v ZDA in Kanadi, Čehi pa v Evropi, a se dogovor ni obdržal. Nekaj časa so Čehi svoje pivo v ZDA tržili pod imenom czechvar, Američani pa imajo za evropsko tržišče rezervno poimenovanje bud, ki ga bodo sedaj morali uporabiti tudi v Italiji.

Pravna vojna med pivovarnama se medtem nadaljuje, ljubiteljev budvarja pa najbrž skrbi le to, ali bo pivo še naprej dobro. Tisto iz Češke, seveda!