Habsburžani: Vladarica Merkel in vohun Schwarzenberg  

Predvolilna vročica je že povsem prevzela »habsburško monarhijo«.

Objavljeno
26. september 2013 16.43
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Predvolilna vročica je že povsem prevzela »habsburško monarhijo«. V nedeljo volijo Avstrijci, mesec pozneje še Čehi, na pomlad se ogrevajo Madžari.

Ni dvoma, da je nemška kanclerka Angela Mekel prva dama evropske politike, njena zvezda je še posebno močno zasijala po prepričljivi zmagi na nedeljskih volitvah v nemški Bundestag. Ker so tudi zaradi odločilne vloge Nemčije pri reševanju evropske gospodarske (finančne, politične ...) krize žarometi neprenehoma usmerjeni v njeno vladarico Angelo Merkel, je razumljivo, da se želijo pod njeno lučjo postaviti tudi številni politiki.

Kandidat za avstrijskega kanclerja Michael Spindelegger je, na primer, na nedavnem predvolilnem soočenju v tej maniri omenil Angelo Merkel. Njegova ljudska stranka da prav tako kot nemška CDU ne bo dvigovala davkov, s čimer bodo povečali konkurenčnost gospodarstva. »Tako kot Angela Merkel«!

Na volitve v Nemčiji so se odzvali tudi na Češkem in na Slovaškem. V obeh državah so objavili ocene, da bo imela zmaga Angele Merkel na gospodarstvi njihovih držav pozitiven vpliv. Seveda, Češko in Slovaško (pa tudi Madžarsko in Avstrijo) z Nemčijo povezuje močna avtomobilska industrija in bolje kot gre Nemčiji, bolje gre tudi njenim dobaviteljem in partnerjem.

Dober mesec pred volitvami na Češkem pa je liberalno-konzervativna stranka TOP09 presenetila z nenavadno kampanjo, saj so se na plakatih pojavili portreti njihovega predsednika, nekdanjega ministra za zunanje zadeve Karla Schwarzenberga v podobi vohuna Jamesa Bonda pred znano podobo cevi pištole in naslovom »Agent 009«. Primerjava kaže človeka s potrebno previdnostjo, izkušnjami in notranjim mirom, so prepričani avtorji kampanje.