Kje bodo mladi sploh še lahko popivali

Pravzaprav bi se morali vprašati, ali mladim država ponuja kaj več kot represivno preganjanje?

Objavljeno
28. september 2012 09.16
Posodobljeno
28. september 2012 12.00
bsa trnovski pristan
Jela Krečič, kultura
Jela Krečič, kultura

Mestna svetnica NSi Mojca Kucler Dolinar je pred nekaj dnevi dala predlog o prepovedi popivanja na javnih prostorih.

In sicer so se za predlog v NSi odločili zaradi "škodljivih učinkov, ki jih ima alkohol na zdravje mladih; večkrat je zaradi tega kršen nočni red in mir, saj je v nekaterih kritičnih delih mesta popivanje ustaljena praksa, v ozadju pa je alkohol".

Četudi ideja NSi zveni na moč plemenito, saj si prizadeva za zdravje mladih, pa tudi za spokojno atmosfero v mestu, je ob tem treba vendarle opozoriti na nekaj zagat.

Prvo vprašanje, ki se poraja ob morebitnem sprejemu predloga, je bolj tehnične narave: kje bodo mladi sploh še lahko popivali? Je bolje, da to počno v temnih kotičkih mesta, kjer lahko padejo v kremplje zlobnim silam podzemlja? Prav gotovo vsak starš raje vidi, da se njegov najstnik opija na osvetljenih javnih površinah med častivrednimi meščani.

Drugo vprašanje zadeva status javnih prostorov in kaj početi z njimi. Iz predloga NSi je razumeti, da na trge, v parke, mostove in nabrežja ne sodita druženje in veseljačenje, ampak prej kakšna komemoracija. Kakorkoli, mesto je tu natanko za to, da se v njem lahko svobodno zbirajo, parlamentirajo in veselijo ljudje, torej tudi mladi, ne pa zato, da v njem vlada vaški red in mir.

Seveda takšna svobodna združba mladosti vselej grozi, da bo načela ustaljene vrednote, šege in navade, a mladina je bila v vseh časih na svetu prav zato, da je pod vprašaj postavljala uveljavljene principe družbe. To je vselej počela z bolj kot ne blagim kršenjem pravil in verjetno tudi pod blagim vplivom alkohola. Ali drugače: naloga staršev je, da merijo promile alkohola v krvi svojih najstnikov, naloga mesta pa je, da jih pusti kar se da pri miru.

Pravzaprav bi se moralo mesto in širše gledano država vprašati, ali tem mladim ponuja kaj več kot represivno preganjanje? Bodo prej prišli do visoke izobrazbe, stanovanj in služb, če se bodo aksetsko vzdržali opojnih substanc in raje kot v mestu petkovske večere preživljali s svojimi starši?

Za zdravje mladih je veliko bolj nevarno to, da jih ne glede na to, kako pridno se učijo in zdravo živijo, čaka zelo negotova odraslost. Lahko bi rekli tudi takole: ali ni dovolj, da ti mladi nimajo prihodnosti - zdaj bi jim radi vzeli še popivanje na javnih prostorih.