Komunisti? Ne, zemljemerci!

Oboji, ameriški agenti in naši zemljemerci, ki so se posodobili v geodete, so v težavah - preveč podatkov!

Objavljeno
02. september 2013 10.10
Boris Jež, Sobotna priloga
Boris Jež, Sobotna priloga

Kdo pravi, da so Slovenijo in slovenstvo uničili komunisti? Janša, jasno. No, dotični je, ne da bi trenil, zmožen ziniti karkoli, zaman se je truditi, da bi vsaj za rep ujeli njegova razkošna razmišljanja. Nekaterim so edina tožba v teh mračnih časih.

Ne bomo polemizirali, vendar nam je do natančnosti. Komunisti, dobro, vendar kateri? Mi bi bili bolj eksplicitni: zemljemerci! Ja, tisti, ki kmetom količijo njivice in pašnike, proletariatu, lumpenproletariatu in prekateriatu pa vohljajo po »bivalnih enotah«, ali ne skriva še kakega neprijavljenega zaklonišča. Ne uideš jim niti v Postojnsko jamo, ker te »skenirajo« vse do skrite kleti in zamolčanega atomskega bunkerja. Vse to je že popisano, kot je ameriška NSA tako rekoč iz orbite prečesala vse človeštvo do naše prapra... prednice Lucy nazaj. Sicer še niso dešifrirali, kaj je Lucy vzklikala, ječala in tulila, zanesljivo pa je bilo nekaj o terorizmu. Ja, OZNA vse dozna, NSA pa nič manj.

Toda oboji, ameriški agenti in naši zemljemerci, ki so se posodobili v geodete, so tudi v težavah - preveč podatkov! Mounteveresti podatkovnih smeti. In kaj narediš, če se skozi vse zbrano »gradivo« ne moreš prevrtati? Če malce zlorabimo Hegla, tole: Ko se dejstva ne ujemajo s teorijo, tem slabše za dejstva; ergo, imaš čvrsto teorijo, da ljudje s svojim nepremičninskim bogastvom goljufajo državo, dejstev niti ne potrebuješ več. To smetje preprosto odmisliš, dokumente prebavijo rezalni stroji, trde diske se uniči, zvižgače se utiša itd. Ali pa kot nek naš geodet nedavno na televiziji: Mi imamo vse zbrano, vsem našim napakam in ljudstvu navkljub, če bo treba uvesti davek, smo tu!

Lepo, geodetski zavod, očitno edina služba, ki se res trudi za vlado in državo - ljudstvu navkljub. Vendar ne gre za nesramno nonšalantnost, bolj za izkušen, prekaljen kader. Janša bi to takole pojasnil: Ko so se komunisti dogovorili za revolucijo in državljansko vojno, so si najprej vse ogledali, kozje stezice, gozdove, njive, kmetije, mline in žage... Pod krinko revolucije in nacionalizacije so se dokopali do nepremičnin. Po vojni so začeli kmetom jemati ne samo zemljo, ampak tudi pridelke; zato je bilo treba povohati v vsak hlev ali kaščo, da se ne bi kje še kaj skrivalo. Mi bi dodali, da so bili v bistvu zemljemerci, saj je bilo treba za vsak kolhoz in sovhoz izmeriti zemljo.

Pri tem, zlasti pri plezanju v kašče in ovohavanju hlevov, ali se kje skriva še kak prašič, so se naučili tudi nekaj malega ekonomije. Ja, Litostroji, Tami in pristanišča so se izcimili iz te aabecede in računovodstva. Ampak vse to gre, kot nam je dano nemočno opazovati, ostala pa je država, ki so jo ugrabili dotičnemu in si jo prilastili. In ker je ne znajo upravljati, je tu še ljudstvo, ki bo pač poravnalo vse zapitke; če so nas nekdaj trpali v pržone zaradi njivice, ki so se je polakomnili, ali utajenega prašička, bomo odslej v keho romali zaradi angleškega stranišča ali plavalnega bazena. NSA vidi od »tam zgoraj« vse, tudi skozi odtočne cevi, geodetski zavod pa ima vse lepo in pravično popisano, kaj ne?

No, kdo zares uničuje Slovenijo in slovenstvo? Po krvavem pokristjanjenju, sosedih, ki smo si jih izbrali z najbolj nesrečno roko, svetovnih in bratomornih vojnah, razlastitvah in denacionalizacijah, komunizmih, antikomunizmih in neoliberalizmih - (bo)sta popis nepremičnin in posledično obdavčevanje doslej najbolj brutalen poseg v občutljivo tkivo in strukturo nacije. Poseg brez skalpela, ampak kar po dolgem in počez. Na ruleti ni le »pač še en davek«, temveč poigravanje z načetim ustrojem, anatonomijo in entiteto nacije. Nihče ni »izračunal«, kako se bo ta pustolovščina končala, saj se je že začela šlampasto. Z zemljemerci kot v komisarskih škornjih.

Sicer pa: so Slovenija državljani, njihova polja in hiše, ali so to vlada, vojska, zemljemerci, inšpektorji, sodniki? Je treba romati prav v Rovte, da se to razčisti? Grkom ne pomaga več niti preročišče v Delfih, sami si morajo pomesti oči. Ne samo bolščati.