Kontracepcija in njena kolateralna škoda

Zagotovitev ustrezne kontracepcije je za ženske ena od najpomembnejših človekovih pravic. A kaj izbrati?

Objavljeno
31. januar 2013 11.33
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si

Moja prababica je imela devet otrok.

V Bizoviškem potoku je poleti in pozimi prala perilo za ljubljansko gospodo. Otroci so spali v predalih in niso imeli čevljev. K socialnem položaju nje in njene družine je močno prispevalo dejstvo, da je imela toliko otrok.

Če bi rodila le enega ali dva, bi se verejetno lažje znašla glede čevljev in še marsičesa.

Obstajajo tudi veličastne izjeme, kot je bila cesarica Marija Terezija, ki je imela šestnajst otrok. A čevljev in zlatih postelj njej ni manjkalo.

Ostalim državljanom in državljankam se priporoča nekoliko več previdnosti glede števila družinskih članov.

K temu pripomore kontracepcija, ki je ena najpomembnejših človekovih pravic, kar so si jih uspele priboriti ženske.

Na Irskem so osveščanje o kontroli rojstev uspeli uzakoniti šele leta 1980, in še to z velikimi težavami. Kajti Irska naj bi bila »katoliška država«. Zaradi tega zlorabljenega pojma ženske še danes umirajo, ker nimajo dostopa do abortusa. A to je že druga tema.

Zaščita pred nosečnostjo pomeni veliko več kot »bezskrben seks«, karkoli že to komu pomeni.

Gre predvsem za zavedanje, da večjemu številu otrok ne zmoremo zagotoviti dovolj nujnih življenjskih potrebščin in našega časa. Vsaj za veliko večino velja tako.

Nekateri in nekatere se tudi danes odločajo za večje število otrok, ker zmorejo in hočejo.

Pa ostali - kakšno kontracepcijo izbiramo?

Kondom je še v moji mladosti zbujal sram - ljudem je bilo sila nerodno v lekarnah zaprositi za ta izdelek, ki so ga nato skrili v sedem vrečk in ga z rdečim obrazom odnesli kamor pač že. Danes kondome delijo tudi zastonj.

Še več, danes obstaja tudi kondom za ženske.

Nekateri moški (in tudi ženske) baje uporabo kondomov zavračajo. Zato se ženske pogosto odločijo za druge bolj tvegane oblike kontracepcije.

Tvegane, boste rekli?

Mar ni bolj tvegano imeti devet otrok?

Ginekološka stroka v dobri veri, da pomaga ženskam pred nezaželeno nosečnostjo in tudi pri drugih težavah (akne, hormonska neravnovesja) svetuje uporabo kontracepcijskih tablet. Za nekatere je to morda res neizogibno.

Kajti kontracepcijske tablete prinašajo s seboj zastrašujočo dolg seznam stranskih učinkov za uporabnice: od motenj metabolizma, duševnih težav do raka.

To še ni vse - sintetični hormoni, ki so sestavina kontacepcijskih tablet in jih ženske izločajo z urinom, nato prehajajo v naravno okolje, kjer škodujejo živalim in okolju!

Še bolj pa je zaskrbljujoča informacija, da bodo v Franciji s polic umaknili kontracepcijske tablete proizvajalca Bayer, Diane 35. Razlog za ta umik je, da so štiri Francozinje zaradi jemanja teh tablet umrle, 125 pa jih je bilo resno ogroženih.

Ženske in moški: poskrbimo, da naša ljubezen ne bo po nepotrebnem zastrupljala narave in nas samih.

Najmanj to.