Medicina, veš svoj dolg?

Zdi se, kot da bi medicina pozabila, da je le del družbe in da je vse njeno znanje neodtuljiva pravica vsakogar.

Objavljeno
06. februar 2013 12.33
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Skupina Starši obveščamo Slovenijo je protestirala proti pozivu staršem, naj cepijo otroke proti gripi, ki ga je ob naraščanju števila obolelih zaradi akutnih okužb dihal Združenje za pediatrijo 3. januarja letos posredovalo zdravstvenim ustanovam, vrtcem in šolam.

Predsednica Združenja za pediatrijo Margareta Seher Zupančič opozarja, da je v »odprtem pismu po ustaljeni praksi precej neresnic in manipulacij«.

Še več, predsednica se sprašuje, kdaj bo kdo za takšne izjave (kazensko) odgovarjal?

Na tem mestu se ne bi spuščala v zgodovinsko, antropološko in medicinsko analizo cepljenja, temveč se omejila na diskurz med omenjenima stranema.

Starši protestirajo in sprašujejo, navajajo pomisleke in zahtevajo odgovore. Za takšno početje so patriarhalno okrcani, češ, kdo ste vi, da karkoli sporočate medicini. Očitajo jim tudi neresnice in manipulacije ter se hkrati sprašujejo, če bo kdo za to odgovarjal.

Že v davnih 70. letih je Michel Foucault pojasnil, da medicina pač ni »objektivna naravoslovna veda«, temveč je v svojem bistvu tesno povezana z ekonomijo in politiko. To je bilo takrat. Danes so te povezave razkrite na najbolj grozljive načine.

Na primer, ko gre za odškodino in kazen v višini treh milijard dolarjev, ki jo je farmacevtska družba Glaxo Smith Kline primorana poravnati svojcem umrlih in poškodovanih zaradi uporabe nepreverjenih zdravil. Tožba proti družbi se obeta tudi v Angliji.

Kdo je soodgovoren? Medicina. Kdo bo odgovarjal?

Da ne omenjam grozljivih odkritij testiranj zdravil na revnih prebivalcih Indije, ki se danes še vedno izvajajo s pomočjo farmacije in medicine.

Bo kdo odgovarjal?

Nesporna je tudi vloga sodobne medicinske stroke v porastu odpornosti na antibiotike, ki naj bi dosegla apokaliptične razsežnosti.

Je (zlo)raba antibiotikov posledica neresnic in manipulacij medicinske stroke?

Vsi ti podatki niso plod razmišljanja razočaranih gospodnij, ki se navdušujejo nad zeliščarstvom, ampak gre žal za resnične smrti in tragedije tisočih življenj.

Civilna družba je dolžna spraševati in preizpraševati prakse medicine in ta je dolžna svoje početje utemeljiti in transparentno predstaviti javnosti.

Res pa je, da se civilna združenja ne morejo ponašati s plakatom, kot se lahko Združenje za pediatrijo, ki ga krasi logotip velikega farmacetvskega proizvajalca.

Zdi se, kot da bi medicina pozabila, da je le del družbe in da je vse njeno znanje neodtuljiva pravica vsakogar.