»Nepotizem deluje.«

Zanimiva dinastija: Cyrus Leo, Cyrus Leo II, Arthur Ochs Sr. in Arthur Ochs Jr. – pa še časopis za nameček.

Objavljeno
03. oktober 2012 11.52
Posodobljeno
03. oktober 2012 12.00
USA
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga

Družina Sulzberger je zanimiva dinastija. Arthur Ochs Sulzberger Jr. je danes predsednik upravnega odbora družbe New York Times Company, založnice dnevnika New York Times. Njegov oče Arthur Ochs Sulzberger Sr. – umrl je pred dnevi – je družbo vodil do leta 1997. V dinastiji pa je bil še en pomemben član, Cyrus Leo Sulzberger II, novinar in dopisnik New York Timesa. Cyrus Leo Sulzberger – umrl je leta 1993 – je bil sicer nečak Arthurja Sulzbergerja starejšega. Študiral je na Harvardu, takoj po koncu študija pa je postal vodilni tuji dopisnik New York Timesa.

Ni pa bil zgolj dopisnik. Iz spominov, ki jih je napisal in so prevedeni tudi v slovenščino, lahko razberemo, da je C. L. Sulzberger občasno odigral tudi kakšno neformalno diplomatsko nalogo. Ker je imel dostop do številnih predsednikov sveta, tudi do Josipa Broza Tita, je od enega do drugega prenašal osebna sporočila. To početje niti ni najbolj ustrezalo liku dopisnika, ki nepristransko, z distance opazuje dogodke v krajih, iz katerih poroča. C. L. Sulzberger jih je tudi ustvarjal.

Še ena o nepotizmu. Hči Cyrusa Lea se je poročila s članom dinastije Camrose, ki je imela v lasti časnik The Daily Telegraph.

Nepotizem deluje, je nekoč dejal stari Arthur Ochs Sulzberger.

Nerodno pa je, da je njegov sin, ki je sklenil, da se bo New York Times preselil v novo, super moderno palačo, podjetje zelo zadolžil. In to v času, ko je cena poslovnih prostorov strmoglavila.