Obupani in razočarani

»Bad moment here in Spain...«*

Objavljeno
12. september 2012 12.51
vidic mladina
Neva Štumberger, Delo.si
Neva Štumberger, Delo.si

»Kako je z mladimi pri vas?« sem pred nekaj tedni vprašala svojo prijateljico Thais Bonilla Martinez iz Valencije, mlado novinarko in podiplomsko študentko v Barceloni. Španija je, poleg Grčije, država z najvišjo stopnjo brezposelnih mladih v EU. Prijateljica je odgovorila z dolgim sporočilom. Napisala je, da je težko razložiti trenutne razmere v Španiji:

»Stopnja brezposelnosti znaša 52,1 odstotka (po najnovejših podatkih Eurostata 52,9 odstotkov, op. p.), kar pomeni, da je več kot polovica mladih trenutno brez službe. Poleg tega se je španska vlada odločila povišati prispevke za univerzo za več kot 45 odstotkov.« Slednje ne pomeni nič dobrega za družine z nižjimi prihodki, saj bi lahko univerze postale elitne institucije, ki bi bile dostopne le premožnejšim slojem prebivalstva, meni mlada novinarka.

Tisti, ki so že diplomirali, so po njenih besedah obupani in razočarani, veliko jih odhaja v tujino. "Priložnosti za dobro pripravljene mlade v državi ni," dodaja. Primerov, ko mladi ljudje opravljajo dela, ki se ne skladajo z njihovim predhodnim študijem ali pa so zanje "prekvalificirani", je veliko. Omeni 24-letno Yasmino Soriano, diplomirano novinarko, ki dela kot stevardesa v Dubaju. In Paschala Muleta, 25-letnega diplomiranega ekonomista. Zaposlen je v knjižnici v Valenciji, kjer na police zlaga knjižnično gradivo.

Skupno število študentov v državi (18 odstotkov vseh mladih) je sicer relativno veliko, se strinja Thais, a hkrati je v zadnjih letih veliko mladih zapustilo bodisi srednjo šolo bodisi fakulteto, da bi delali v gradbeništvu. »Ti so danes močno zadolženi. So brez ustrezne izobrazbe, gradbeni sektor v Španiji pa trenutno spominja na potopljeno ladjo.« Eden izmed ključnih problemov je španska ekonomija, ki da ne spodbuja mladih ljudi k študiju. »Prav tako ne prispeva k razvoju države. Španija temelji na turizmu, gradbeništvu, razvedrilu...«

Z ugotovitvijo, da to ni pot, ki bi izobražene mlade vodila k boljši prihodnosti, je prijateljica zaključila svoje pismo. Drži, nekaj se bo moralo spremeniti. Tudi pri nas.

 

*Slab trenutek, tukaj, v Španiji...