Ponižni služabniki

Kakšno oblast hočemo

Objavljeno
09. januar 2013 12.52
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga

„Zanima nas le upogljiva in pohlevna oblast, ki se bo odzvala na naše zahteve in bo predstavlja skupni servis za dobrobit vseh ljudi.“ Tako je zapisal Mitja Svete iz skupine Neposredna demokracija zdaj! Misel si velja zapomniti, saj obuja pozabljeno idejo, kaj je oblast. Obstajata dva skrajna obraza oblasti. Prvi obraz je aroganten, drugi pa je služabniški. Prvi obraz misli, da ima pod nadzorom vojsko, policijo, proračun in druge mehanizme. Drugi se ukvarja z vprašanjem, kaj je skupno dobro. Prvi obraz je prepričan, da v državi vlada vladajoča koalicija, drugi obraz pa pristaja na idejo, da državi vladajo zakoni. Prvi obraz oblast in vladavino povezuje z osebami, drugi obraz pa vladavino povezuje s pravno in ustavno normo.

Ni naključje, da v državah z dolgo tradicijo demokracije funkcionarju rečejo public servant, služabnik javnosti, državni mašineriji pa rečejo public service, javni servis.

Funkcija ni privilegij ali nagrada, pač pa služenje. Služenje skupni stvari. Iskanje skupnega interesa. Iskanje skupnega imenovalca, ki lahko poveže družbo kot celoto.

Imamo problem. Ideja javnega servisa in služabnika javnosti je pri nas tako slabo razvita, da niti besede, ki bi označevala tistega, ki izvaja javni servis, nimamo.

Naj bo ta blog natečaj. Katero besedo uporabiti za tiste, ki služijo skupni stvari.