Rusija od A do Ž: Dokler naju smrt ne loči

Ruske ženske se na dolgo zimo začnejo pripravljati tako, da si iščejo moške.

Objavljeno
24. september 2013 11.37
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Minuli konec tedna so morali v Kremlju ponovno zanikati govorice o poroki ruskega predsednika Vladimirja Putina. Že drugič naj bi večno zvestobo obljubil v enem od samostanov v bližini idiličnega jezera Valdaj, kjer se je udeležil zasedanja Valdajskega kluba strokovnjakov.

Številni rumeni mediji so se kot običajno sklicevali na blogerje, oni pa na neimenovanega popa, ki naj bi jim zaupal, da se je okoli Iverskega samostano zbralo neobičajno veliko število predsednikovih varnostnikov.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je govorice označil za le še eno v vrsti »sobotnih internetnih vaj,« s kakršnimi si zdolgočaseni blogerji poskušajo popestriti konce tedna.

Ker se je Putin poleti dejansko ločil od dolgoletne soproge Ljudmile, imajo govorice o njegovem zasebnem življenju zdaj vsaj podlago. Še posebej zato, ker ruskega predsednika tudi tokrat povezujejo z ritmično gimnastičarko Alino Kabajevo, s katero naj bi bil v razmerju že več let.

A pustimo ob strani govorice in se raje posvetimo resničnemu življenju, ki je običajno bolj zanimiv od vsakršne fikcije. Še posebej v Rusiji, kjer so zakonodajalci pravi umetniki sprejemanja ekstravagantnih zakonov.

Zdaj so se odločili, da se bodo resno lotili zakonskega življenja ruskih državljanov. Predlagali so, da bi ločitvene takse povišali za kar 100 odstotkov, kar pomeni, da bo potrebno za ločitvene papirje namesto 10 odšteti 20 evrov.

»Motiv povišice je jasen: preden greš pred oltar, je treba dobro razmisliti,« pojasnjuje ruski premier Dmitrij Medvedjev. Zdaj, ko ima Putin ločitev za seboj, se je ruska oblast odločila, da bo služila na ločitvah, dodajajo zlobni jeziki. Šaljivci svarijo, da je že na poročni dan potrebno začeti varčevati za ločitev.

Da je vsota previsoka, je presenetljivo izjavila celo konzervativna poslanka Jelena Mizulina, ki se je proslavila kot iniciatorka zakona o prepovedi gejevske propagande: »Cinično in nemoralno je ljudi prisiliti, da živijo kot pes in mačka, ker nimajo denarja za ločitev«.

Največja država na svetu ima tudi največ ločitev - 5 na tisoč prebivalcev je pokazal lanski letopis Združenih narodov. Sledijo ji Belorusija, Ukrajina in Moldavija, kar pomeni, da ločitve niso domena »liberalnega Zahoda«, pač pa »konzervativnega Vzhoda«, kjer je trenutno zelo priljubljen trend vračanja k tradicionalnim vrednotam.

Glavni razlogi ločitev so varanje, alkoholizem, družinsko nasilje ter dejstvo, da postsovjetske ženske postajajo vse bolj emancipirane.

Čedalje več Rusinj, Ukrajink, Belorusinj, Moldavk ... se zaradi tega odloča za iskanje partnerja v tujini. Najraje prek interneta, kjer je ogromno finančnih prevar, na kar smo pred letom dni opozorili v članku z naslovom Namesto lepe Rusinje bradati Rus.

Francoski znanec Gérald se je pred kratkim ločil od svoje ruske soproge, vmes pa se je uspel raziti tudi s svojo rusko punco, zaradi česar si je obljubil, da nikoli več ne bo podlegel čarom Rusinj.

A navada je kot kaže res železna srajca in med nedavnim obiskom v Sankt Peterburgu si je našel še tretjo rusko prijateljico. V resnici je ona našla njega, je prepričan moj ruski znanec Aleksander: »Opozoril sem ga, naj ne hodi v Sankt Peterburg, če se želi izogniti ruskim ženskam, saj gre za njihovo gnezdo. Še posebej ne v jeseni, ko se ruske ženske na dolgo zimo začnejo pripravljati tako, da iščejo moške«.