Šef SSH bo Chuck Norris

O orjaškem holdingu, ki bo upravljal s četrtino slovenskega kapitala.

Objavljeno
30. maj 2012 11.31
Posodobljeno
30. maj 2012 12.00
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga

Berem, da bomo dobili Državni premoženjski holding. Pred leti, ko je bila ustanovljena Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, popularno imenovana Aukn, se mi je dozdevalo, da bo prvi človek Agencije vsaj tako pomemben kot predsednik vlade. Morda je bila ocena pretirana. Državni premoženjski holding pa bo imel še več moči. Gre za institucijo, ki bo imela pod komando celotno državno premoženje.

Koliko je tega premoženja? Nekje v skladovnici papirjev imam članek dr. Polone Domadenik, dr. Janeza Prašnikarja in sodelavcev, ki ugotavlja, da je v neposredni ali posredni lasti države slaba četrtina slovenske ekonomije. Državni premoženjski holding bo torej tisti centralni komite, ki bo komandiral vsaj četrtini nacionalne ekonomije.

Aukn je nastal v času, ko vlade ni vodil človek, ki bi imel kakšne avtoritarne ambicije. Takrat se mi je ustanovitev Agencije zdela neumnost. In to zato, ker je Aukn kot nalašč narejen za politika, ki hoče nadzorovati čim več vzvodov moči. Pahor sicer te ambicije ni imel. Je pa postavil napravo, ki se je lahko veseli vsak drug politik, ki ima nekaj malega talenta za avtoritarne poteze. Je čisto vseeno, ali gre za Jan(kovića) ali Jan(šo). Ali Janšakovića.

Nova naprava, Državni premoženjski holding (Slovenian Sovereign Holding, SSH), bo, kot lahko razberemo iz prvih načrtov, nekoliko izpopolnjen Aukn. Ker bo izpopolnjen in prestavljen v drug pravni okvir, bo ekipa, ki sestavlja Aukn, odpravljena. Neformalne kadrovske komisije pa že zasedajo in se ukvarjajo s sladkimi skrbmi: kdo naj vodi Državni holding. D Holding.

Takole bi rekel: šef D Holdinga sicer ne bo najmočnejši človek v državi. To bo ostal premier. Bo pa drugi človek države.

Le kdo bo to? Še Chuck Norris bi se veselil tolikšne moči.