Slovenija pred likvidacijo

Pozabite na blagostanje, sledi boj za preživetje.

Objavljeno
01. oktober 2013 12.58
sket*pesci
Rok Tamše, Slovenske novice
Rok Tamše, Slovenske novice

Zjutraj sem se s kolesom peljal po središču Ljubljane. Na Bavarskem dvoru, tam, kjer je tudi poslovalnica Probanke, sem zapeljal naravnost v vrsto čakajočih, ki se je vila tudi prek kolesarske steze. »Uf, folk rešuje svoje prihranke zaradi likvidacije Probanke,« sem takoj pomislil in kasneje to omenil kolegom v službi. »Ah, ne. Študenti so kupovali mesečne vozovnice za mestni avtobusni promet, ki jih prodajajo tam zraven. Začenja se novo študijsko leto,« so me poučili in v bistvu tudi pomirili.

No, pa smo prišli tako daleč, da najprej pomislimo na nekaj slabega. Nič nenavadnega v obdobju, ko smo vsak dan z vseh strani bombardirani z negativnimi novicami, v dobro pa nas ne zna prepričati skoraj nihče več. Ustvarjalnost in drznost, ki sta gonilo razvoja, se umikata negotovosti, strahu, razočaranju, apatiji.

Pustimo ob strani iluzorne politične barometre, ob katerih prihaja le še ideološko zaslepljenim ljudem in naivnežem ter krute gospodarske kazalnike, ki so razgalili popolno nesposobnost glavnine vladajočih elit. Te so do popolnosti razvili le dve dejavnosti: utajo davkov in najemanje/dajanje slabih kreditov.

Vse več ljudi v Sloveniji je lačnih, nimajo sredstev za šolanje, nimajo poštenega plačila za opravljeno delo, nimajo razmer za človeka dostojno življenje. Nastopa revščina, ki je odličen poligon za porast nestrpnosti do vseh drugačnih. Če hočete, tudi do tistih, ki nekaj (še) imajo. Samo zaradi tega.

Slovenski bančni sistem je tako rekoč razpadel, gospodarstvo je obstalo, politikanti pa gonijo svoje. Eni, da bi se obdržali na oblasti, drugi pa strupeno podpihujejo nejevoljo in nestabilnost, da bi se ponovno povzpeli na položaje vladanja. S tem v vse bolj nevzdržnem socialnem položaju ustvarjajo rodovitno polje za nasilje, ne zgolj za ideološko obračunavanje, zavito v celofan nedolžne politične propagande.

V Slovenijo prihaja gospodar iz Bruslja, zloglasna trojka, ki bo vse opravila po svoje, mi pa se ne bomo mogli znebiti občutka, da vse to narekuje mogočna, avtoritarna Nemčija. Novi gospodarji ne bodo likvidirali samo zavoženih bank in podjetij. Likvidirali bodo vse, kar ne deluje po tako imenovanih evropskih kriterijih. In tega je ogromno. Revni bodo vse bolj nestrpni in hkrati vse bolj dojemljivi za skrajne poteze, saj jim bo šlo za preživetje. Za golo preživetje in (vsaj) občutek svobode pa je človek pripravljen storiti marsikaj. Ne zatiskajte si oči pred dogajanjem v Grčiji.