SuperAlp!: »Alpska poskočnica«

Začenja se letošnji, šesti SuperAlp!, večdnevna trajnostna preizkušnja Alpske konvencije.

Objavljeno
04. julij 2012 10.13
Mateja Gruden, Nedelo
Mateja Gruden, Nedelo
Začenja se letošnji, šesti SuperAlp!, večdnevna trajnostna preizkušnja Alpske konvencije za pisce različnih, večinoma evropskih medijev, od Kranjske Gore do Grenobla.

Skorajda deset dni - Alp! Če obožuješ hribe, sanjsko. Če se podaš vanje, vrhunsko, če jih zgolj opazuješ z njihovega vznožja, lepo. Hoja, za ščep kolesarjenja, napredovanje z avtobusi in vlaki, vzpenjanje z gondolami in vlaki, vseskozi z isto, gorsko kuliso na poti ...

To bo - SuperAlp!, preizkušnja, ki jo je leta 2008 prvič pripravila Alpska konvencija, mednarodna pogodba med alpskimi državami (Avstrijo, Francijo, Italijo, Lihtenštajnom, Monakom, Nemčijo, Slovenijo in Švico) ter EU iz leta 1991. Njen ključni namen je promocija trajnostnega razvoja na območju Alp, torej razvoja, ki v ospredje postavlja spoštovanje okolja, tako naravnega kot kulturnega, ter njegovo (ekonomsko) blagostanje. SuperAlp! je desetdnevna tura za novinarje oziroma pisce različnih publikacij iz različnih držav sveta, ki v tem času prečijo alpske države z vsemi mogočimi oblikami premikanja s skupnim imenovalcem: trajnostni. Brez letal in avtomobilov, torej. Namen projekta je krepitev ozaveščanja ciljev Alpske konvencije med spoznavanjem nekaterih njenih podpisnic in posamičnih prizadevanj v okviru trajnostnega razvoja na območju omenjenih osmih držav.

Problematika (še zlasti) varovanja narave je zadnja leta presegla skrbi naravovarstvenikov in si utrla pot v širšo javnost na svetovni ravni. Podnebne spremembe, krčenje pragozda, izginjanje ogroženih živalskih in rastlinskih vrst ter degradacija okolja na sploh so v javnosti spodbudili želje in zahteve po večji skrbi za okolje. Zgovoren je tudi podatek, da je leta 1962 okoli 1000 zavarovanih območij zavzemalo okoli 3 odstotke površja Zemlje. Danes jih je več kakor 100.000, pokrivajo pa območje, veliko okoli 20 milijonov kvadratnih kilometrov ali nekaj več kakor deset odstotkov površja Zemlje.

Na območju Alp živi danes okoli 14 milijonov ljudi, vsako leto jih obišče več kakor sto milijonov turistov. Občutljiv habitat terja previden pristop k njegovemu razvoju, še zlasti ob že vidnih posledicah podnebnih sprememb in močnem turističnem pritisku nanj.

Rdeča nit letošnjega SuperAlpa! sta sicer 20. obletnica sprejetja habitatne direktive in mlajša evropska regulativa Life, ki spodbuja projekte za ohranjanje okolja v EU. Teme bodo raznolike, vezane na alpski habitat: od mokrišč do rjavega medveda, od naravnih parkov do volka v francoskih Alpah. V prejšnjih letih so bile teme SuperAlpa! ledeniki, vode, gastronomija ...

Ducat novinarjev oziroma piscev nas bo, dve iz Slovenije, sicer bodo v druščini še udeleženci iz Francije, Italije, Nemčije, Romunije, Kanade in Nepala, ki so v Kranjsko Goro, kjer se preizkušnja začenja, prispeli že včeraj. Davi smo krenili na pot, ki jo 11. julija končujemo v francoskem Grenoblu, 855 cestnih kilometrov proč od izhodišča. Itinerarij po dnevih predvideva okvirno pot: Kranjska Gora in Zelenci-Arnoldstein (A)-Dellach im Drautall (A)-Bolzano (I)-Edolo (I)-Morbegno (I)-koča (Rifugio)Omio (I)-Frasnedo (I)-Grenoble (F). Nekaj dni pred odhodom poguglam vsa imena in poiščem fotografije. Fantastično.

Da naravi prizanašamo in da smo ji zavezniki ter da se navdušujemo na bio- in kulturno diverziteto, se mi zdi sicer tako zelo samoumevno, da pozabljam, da je takšno dojemanje pogosto prej ko ne naivno ... A občasno ti realnost pade na glavo. Kot recimo pred dnevi pod vrhom Montaža, ko je v kraljestvu kozoroga četa slovenskih planincev tako kričala, da so se rogati lepotci, ki jih je bilo tega dne srečevati na ducate, bržkone že začeli zbirati vkup na kriznem sestanku za razmislek o morebitni preselitvi. In potem bomo tarnali in besneli, ko bodo začeli kakšne poti zapirati ali kako drugače omejevati možen vpliv človeka nanje. Tukaj pač ni dvoma, ali je bilo prej jajce ali kura.

Od danes, torej, pa do srede naslednjega tedna, trajnostno po Alpah!