Tek ljubezni za ljubezen z ljubeznijo

Pokorno javljam, da smo v Veroni tekli vsi: heteroseksualci, geji, lejzbike, verni, ateisti, iz vseh družin.

Objavljeno
21. februar 2012 09.00
Rok Tamše, Delo.si
Rok Tamše, Delo.si
Vrag je odnesel šalo, molitvam lenuhov in neodločnežev navkljub. Po ulicah Verone sem skupaj s pet tisoč sorodnimi dušami odprl letošnjo sezono nastopov v polmaratonih. Enaindvajset kilometrov po asfaltu, granitnih kockah in zlizanem kamenju, po ozkih ulicah, čez številne mostove, na koncu pa še ekstatično skozi Areno je bilo v mestu Julije in Romea prav zares posebnih.

Sem se morda zatreskal v Verono, čeravno mi ni uspelo plašno potipati desne dojke na kipu Julije pred trumo turistov iz vsega sveta? Ah, pa kaj še! Je pa zaradi mita o ljubezni J&R svetovno znano mesto moč tudi v 24 urah prepoznati kot srčno bivališče na bregovih reke Adige, kjer strast in ljubezen nista v pogubo, temveč najmanj v ponos, veselje, užitkarstvo in zajeten zaslužek številnih prebivalcev tega mesta.

Naneslo je, da se je veronski polmaraton znašel na koledarju s pustovanjem in dan po znamenitemu festivalu italijanske kancone v Sanremu. Tako smo v meglenem jutru med rahlim rosenjem ob nogometnem štadionu pozdravljali zmago Emme Marrone v Sanremu, Italijani pa so se v glavnem klanjali tudi mislim igralca in pevca Adriana Celentana, ki je s kritiko domače politike, medijev in Cerkve na trenutke zasenčil glasbeno dogajanje. Celentano je bil brez dlake na jeziku, med drugim je pozval, naj Cerkev ukine svoja časnika Avvenire in Famiglia Cristiana, saj da pišeta o politiki, ne pa o veri.

Mi smo brez blata na podplatih in ob spremljavi številnih skupin navijačev v maskah križem kražem obredli osrčje Verone. Glavni pokrovitelj dogodka je bila zavarovalnica Cattolica. Pove vse, a ne? Pa zaradi tega na tem vzorno organiziranem dogodku nič ne komplicirajo s kakšnim katoliško zaznamovanim tekaškim kodeksom ali zakonikom; namreč da bi tekli le tisti iz »pravih« in »naravnih« družin ter kajpada »naravne« spolne usmeritve, kakor bi, denimo, vedel razložiti mariborski nadškof Marjan Turnšek v televizijski oddaji Odmevi, in to 20. februarja leta 2012, torej v 21. stoletju sredi Evrope.

Častilci teka na dolge proge smo v preverjeno katoliški Veroni neizmerno uživali v polmaratonu Julije in Romea, ki je še bolj znan kot tek ljubezni. Verjamem, da bo tako tudi 25. marca na kraškem polmaratonu v Sežani. Torej na dan referenduma o družinskem zakoniku, ko bomo odprli še slovensko maratonsko sezono.

Takole bom naredil: najprej bom iz ljubezni tekel po krasnem Krasu, potem pa bom šel še glasovat za ljubezen. Pričakujem, da se nam bodo v največjem možnem številu pridružili vsi, ki verjamejo v ljubezen. Tudi duhovščina lahko teče, čeprav se po nekem zakoniku baje ne sme predajati ljubezenskim strastem. Toda tek je naraven, pa ljubezen tudi.